nlc.hu
Életmód

Lakásban termesztett zöldségek

Ezeket a zöldségeket télen is szüretelheted a lakásodban

Télen sem kell lemondanod a házilag termesztett zöldségről, fűszernövényekről, Mutatjuk, melyiket szüretelheted télen is, akár bent a lakásodban.

Érkeznek a hidegek, mentsd a növényeidet

És a zöldségeidet, ugyanis a balkonnövények egy részét át tudod teleltetni a lakásodban, így a hideg évszakok alatt frissen termett fűszered lehet otthon. Persze nem mindegyiket, az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó, a turbolya, nem érdemes foglalkozni. Azonban a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, a petrezselyem, a koriander és az oregánó télen is életben tarthatók.

lakás, zöldség, fűszernövény

Fotó: Pexels
(Képünk csak illusztráció)

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a fűszerek (és majd a lentebb felsorolt zöldségek) nagy fényigényűek, ezért ha sötét a lakásod, nehezebb dolgod lesz. Illetve a téli száraz levegő és a meleg miatt hamar kiszáradnak, gyorsabban porosodnak, így rendesen kell locsolni és gyakran kell letusolni őket. 

Friss, ropogós zöldség a szobaablakól?

Igen, lehetséges. Ráadásul az úgynevezett zöld levelű növényeknek, mint a salátának, rukkolának, spenótnak és a kelkáposztának nem kell kiegészítő fény télen sem. Ha tehát délre néz az ablakunk, az biztosan elég lesz nekik, ha fényben szegény a lakásunk, akkor sincs nagy baj, ezek a zöldségek beérik napi 10-12 óra mesterséges fénnyel is. Jó tanács: pár hetente szüreteld le a zöldségeket, majd vess új magokat, hogy mindig legyen friss készleted. 

Ezeket a zöldségeket télen is szüretelheted a lakásodbanHa szereted a paradicsomot, akkor jó hírünk van, ugyanis a koktélparadicsomot a legkönnyebb bent termeszteni. Beérik mesterséges fénnyel is, igaz, ebből 16 órára van szükségük naponta. Ami a hőigényüket illeti: éjjel legalább 16 fokos, nappal pedig 23-26 fűtött helységben legyenek. A chili paprikákat – például cayenne, jalapeno, habanero — szintén könnyű szobában termeszteni. Az ideális fény és hőmérsékletigényük megegyezik a koktélparadicsoméval.

Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

Jó hírünk van: télen sem kell lemondanod a limonádéról, és még csak a boltba se kell menned érte. A citrom- és narancsfélék közül ugyanis a törpecitrus-fajták azok, amiket lehet és érdemes is a szobában nevelni, ugyanis több fajtájuk télen is érik.

citrom, limonádé

Télen sem kell lemondanod a limonádéról.
Fotó: Pexels

A legeredményesebb, ha virágcserépbe ültetjük őket, így tudjuk őket mozgatni a lakás és a terasz (vagy a kert között). Ne feledd, hogy érzékenyek a hidegre, mikor tehát az éjjeli hőmérséklet 10 fok alá csökken, vigyük be őket a szobába. Trópusi növények lévén rengeteg fényre van szükségük a fejlődéshez; legalább 8 óra napsütés, vagy 16 óra növénylámpa-fény kell nekik a megfelelő fejlődéshez.

Csíráztass bátran

A csírákat a legkönnyebb megnöveszteni lakásban, ráadásul könnyedén előállíthatjuk házilag is a csíráztató készüléket; de be is szerezhetünk egy speciális csíráztatótálat. Ha az otthoni befőttesüveggel, gézlappal és befőttesgumis megoldással próbálkozol, akkor a megmosott magokat mosd át, tedd az üvegbe, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket.

csíra, zöldség, lakás

Fotó: Pexels (A kép csak illusztráció)

Hagyd őket ázni, közben gumizd a gézlapot az üveg szájára, majd öntsd ki a vizet a gézzel fedett üvegből. Végül tedd az üveget meleg, de ne napos helyre.  2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, majd kb. ugyanennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt.

Forrás: via és via

Fotó: Pexels

Tippek, tanácsok kezdő növénytartóknak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top