nlc.hu
Otthon

Gyümölcsök frissessége

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, és hosszan frissek maradnak a gyümölcsök!

Rothadó banán két nap alatt? Összeszottyanó szőlő, szilva vagy mandarin éktelenkedik a konyhapulton? Ha nem akarod, hogy a gyümölcsök a kukában végezzék, akkor próbáld ki ezeket az apró trükköket!

Hoztunk néhány egyszerű trükköt, ha nem szeretnéd, hogy a gyümölcsök és zöldségek a kukában végezzék!

A bogyós gyümölcsök szerelmeseinek

A Reader’s Digest azt tanácsolja, hogy mielőtt az epret, a málnát vagy az áfonyát a hűtőbe tennénk, öblítsük le ecetes vízzel, majd mossuk le és szárítsuk meg alaposan. Így megelőzhetjük a penész kialakulását.

Banán-kérdés

A kamrában vagy a pulton tárolt banán nagyjából 2-5 napig marad friss. Ha tovább szeretnéd megőrizni a frissességét, fontos, hogy az érett, megbarnult banánt tartsd távol a többi banántól és más gyümölcsöktől. Az Insider-nek nyilatkozó szakértők szerint a banánt egyesével érdemes tárolni. Azt javasolják, hogy csomagoljuk folpackba a szárukat, ugyanis így lelassíthatjuk az etiléntermelődés miatt felgyorsult érési folyamatot. Ez egy kicsit körülményes, és kevésbé környezetbarát, úgyhogy próbálj meg inkább annyi banánt hazavinni a boltból, amiről biztosan tudod, hogy pár nap alatt elfogy.

Gyümölcsök frissessége

Néhány egyszerű trükköt érdemes bevetni (Fotó: Getty Images/Enrique Díaz / 7cero)

A szezon sztárja: szőlő

A szőlő frissességét tekintve akár hasznos is lehet a bezacskózott gyümölcs. Távolítsd el a fürtről a sérült vagy romlott szemeket, majd a nejlonnal együtt tedd a hűtőbe. Ha továbbra is szedegeted az elrothadt szemeket, akár egy hónapig is elállhat.

A narancsnak, mandarinnak a hűtőben a helye

Ha a frissességre törekszel, a hűtőben sokkal tovább, akár hetekig is elállnak a citrusfélék, időnkét persze érdemes ellenőrizni, hogy nem puhultak-e meg.

Az almának szintén a hűtőben a helye, ha sokáig szeretnénk tárolni, arra viszont oda kell figyelned, hogy ne érintkezzen más gyümölcsökkel, mivel az etilén kibocsájtása miatt azok is gyorsabban romlásnak indulhatnak.

Paradicsom utálja a hűtöd!

A paradicsom szereti a meleget, de utálja a hideget. Ha hűtőbe teszed, akkor hamarabb megpuhul. Inkább hagyd a pulton, és akár egy hétig is friss maradhat.

Ami extra kényes: spárga

A spárga nagyjából két napig áll el otthon, vagyis célszerű minél hamarabb felhasználni, miután megvásároltad. Ha tovább szeretnéd frissen tartani, vágd le a szárát, tedd vízbe és húzz zacskót a tetejére.

Kvízből sosem elég! 

(Forrás: itt és itt)

(Nyitókép: Getty Images/d3sign)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top