nlc.hu
Életmód

Egy fiatal gördeszkával suhan a bombák árnyékában

Az „utcák királya” az orosz rakéták árnyékában sem mond le a gördeszkázásról.

Egyedül suhan gördeszkáján a kiüresedett Kramatorszkban a 18 éves ukrán Roman Kovalenko.

A kelet-ukrajnai Kramatorszkban élő Roman Kovalenko a folyamatos légiriadók közepette, egyedül rója az utcákat a gördeszkájával a lebombázott épületek között. „Nincs mit csinálnom – jegyzi meg a tizennyolc éves fiú, akivel az AFP készített riportot.

Az összes barátom elköltözött Ukrajna más részeibe. Én meg unatkozom.

Kovalenko, aki egyedül maradt az anyjával, többek között családi és anyagi okokból nem tarthatott a barátaival nyugatra. Azt nyilatkozta, hogy szívesen találkozna és bulizna a velük, de érti, hogy ez most nem lehetséges.

Roman Kovalenko, 18 éves kamasz gördeszkázik a kiürült Kramatorskban.

(Fotó: Csiba Jasujosi/AFP)

A Kijevtől nem messze elhelyezkedő iparváros, Kramatorszk a heves támadás alatt álló Donecki területen. Gyáraival és a folyómenti völgyben végig futó vasútvonalával tökéletes célpont az orosz csapatok számára, akik a hetek óta tartó harcok és rakétatámadások eredményeképpen vészesen közel kerültek a városhoz.

A HVG által szemlézett riportból kiderül, hogy Kramatorszk népessége már a 2014-es kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében fogyásnak indult, az oroszok ukrajnai inváziója pedig még tovább növelte az elvándorlók számát.

Kovalenko meglepően optimistán áll a helyzetéhez. Azt állítja, bár bizonyos szempontól tragikusa helyzet, a városnak a jelenlegi állapotában egészen rendkívüli hangulata van. Szerinte fontos, hogy az embernek legyen mivel lekötni a figyelmét és a mostani tökéletes alkalom arra, hogy valamit újat tanuljon. Noha beismerte, érez egy fajta szomorúságot, mert egyedül maradtak, hozzátette azt is, 

Ha az utcán vagyok, gördeszkázom vagy hazafelé sétálok a kijárási tilalomhoz közel, akkor egyedül vagyok. [Én vagyok] az utca királya.

Április elején a városban a menekülőktől nyüzsgő vasútállomást egy rakétatalálat érte, melyben több mint 50-en életüket vesztették.

A gördeszkázás sok esetben jelent fiatalok számára egy fajta menekülést az őket körülvevő nehéz körülményekből. Korábban az nlc is beszámolt például a Skateistan nevű nonprofit szervezetről, amely 2007-ben jött létre Kabulban, hogy elszegényedett környékről származó lányokat tanítsanak írni és gördeszkázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top