nlc.hu
Életmód

Tények a férfiak szakálláról

Csupaszon vagy szőrösen? 5 tudományos tény a szakállról

Szakállal vagy anélkül? Nehéz lesz a döntés.

Sokan vádolják a szakállat azzal, hogy baktériumokat rejteget, és elriasztja a nőket. Ennek ellenére a férfiak kitartanak mellette évszázadok óta. Nem véletlenül, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a szakállas srácokat vonzóbbnak tekintik, védettek lesznek bizonyos betegségektől, és csendes, de magabiztos férfias érzést közvetítenek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy csakis pozitív következményekkel jár a szakáll. Íme, mit fedeztek fel a tudósok a szakáll előnyeiről és hátrányairól.

Nyomokban székletet tartalmazhat

A szakáll először is durva. A korábbi jelentések azonban arról, hogy a szakállban fekália is található, nem tűnnek igaznak és csak egyetlen, magányos helyi híradáson alapszanak, nem pedig szigorú tudományos tanulmányon. Bár az albuquerque-i Quest Diagnostics labor szóvivője azt mondta egy riporternek, hogy néhány szakállas önkéntes szakállában nyomokban van széklet (hogyan? hogyan?), de ezek a megfigyelések nem részei egyetlen országos trendnek sem. Más szóval, attól, hogy néhány új-mexikói srácnak kaki van a szakállában, még nem jelenti azt, hogy mindenkiében van. A legújabb kutatások azonban azt találták, hogy a szakállban több a baktérium, mint a kutyákban. Így a szakállasság indokolhat egy kis extra időt zuhanyozás közben vagy plusz törlőkendőt étkezés után.

A szakáll megvédheti a férfiakat a bőrráktól

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatása szerint a szakáll megvédheti a férfiakat a káros ultraibolya sugárzás mintegy 90 százalékától. Ennek eredményeként a szakállas srácok kevésbé hajlamosak a bőrrákra, legalábbis az arc és a nyak egy nagyon meghatározott részén. „Bár a szakáll soha nem lesz olyan biztonságos a napfény ellen, mint a fényvédő krém, minden bizonnyal gátolja az UV-sugarakat” – mondta Alfio Parisi, a tanulmány szerzője, az Egészségügyi, Mérnöki és Tudományok Iskola dékánhelyettese a The Independentnek. Tehát bár egy szakállas férfinak valamivel kevesebb fényvédőre van szüksége, mint arcszőrzet nélküli társainak, mégis fennáll a veszélye, hogy teste többi részén leég, különös tekintettel az orrára és a fülére.

A szakállas férfiak vonzóbbak (néha)

A tanulmányok szerint a nők vonzóbbnak találhatják a szakállas férfiakat. De ez attól függ, hogy a nő apjának volt-e szakálla. A tudósok azt gyanítják, hogy ennek köze lehet a szexuális imprintinghez, vagy ahhoz az elmélethez, hogy a jövőbeli párpreferenciák fiatal korban alakulnak ki, a szülők mintájára.

borotválják a szakállas férfit

Fekália lehet a szakállban? (Fotó: Unsplash)

A szakállas srácokat férfiasabbnak látják

Egy tanulmány megállapította, hogy a szakállas férfiak érettebbnek és magasabb társadalmi státusúnak tekinthetők. Arra is van bizonyíték, hogy a szakállas srácok nagyobb dominanciát mutatnak. Néhány vitatott kutatás pedig azt sugallja, hogy a szakállas férfiak hajlamosak a szexista viselkedésre. Bár ezt a tanulmányt azóta vitatták, úgy tűnik, hogy a szakállas férfiak olyan külső férfiasságot mutatnak be, amelyet nehéz megismételni arcszőrzet nélkül.

A szakállas férfiak korábban halnak meg

Van egy rossz hírünk is, ha a többi nem lett volna elég. Egy tanulmány kimutatta, hogy az arcszőrzet ritka borotválása összefügg a korai halálozással, különösen a szív- és érrendszeri betegségek miatt. A kutatók azt gyanítják, hogy ez a megnövekedett halálozási kockázat főként az életmódbeli különbségeknek köszönhető, mivel a vizsgált szakállas férfiak nagyobb valószínűséggel alacsonyabbak, kevésbé házasodnak meg, kevesebb orgazmusban részesültek, és hajlamosabbak voltak a dohányzásra. Ennek ellenére hormonális tényezők is szerepet játszhatnak ebben az eredményben.

szakállas idős úr

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top