nlc.hu
Életmód

Mindent a proteinkávéról

Tényleg olyan egészséges a proteinkávé?

A proteinkávé, vagy a fehérjeporral felturbózott kávé fogyasztásának számos előnyéről hallhatunk. De vajon mi igaz ezekből?

A proteinkávé, vagyis angol nevén a profee egészen pontosan az, ami az elnevezése is takar: elkészíthető úgy, hogy kávét vagy eszpresszót fehérjeporral, vagy előre elkészített protein shake-kel keverünk össze. Leggyakrabban hideg vagy jeges italként fogyasztják, mivel a fehérjeturmixok általában hidegek, illetve a fehérjepor nem feltétlenül keveredik megfelelően a forró kávéval. Az ital fogyasztásának számos előnyéről hallani, a leggyakoribb ezek közül, hogy csökkenti a sóvárgást, energiát ad és még az izomnövekedést is elősegíti. De vajon mi igaz ezekből az állításokból?

 

Proteinkávé

Proteinkávé (Fotó: Getty Images)

Valóban egészséges?

Való igaz, hogy a reggeli fehérjefogyasztás csökkenti a sóvárgást, legalábbis akkor, ha kiváltó oka a vércukorszint ingadozása. Ugyanakkor a sóvárgás ugyanígy csökkenthető más fehérjeforrások bevitelével, mint például a tojás vagy a joghurt. Azt is fontos tudomásul megjegyezni, hogy számos más oka is lehet annak, ha valaki sóvárgást érez: többek között érzelmi vagy hormonális, de válasz lehet a tápanyaghiányra vagy a túlzásba vitt diétára is, ezekre pedig a fehérjekávé nem gyógyír.

Ami az energiát illeti: köztudott, hogy már a normál kávéban is van koffein, a fehérjével felturbózott kávé pedig valóban több energiát biztosít, mint a hagyományos változat. Azonban az energiaszintet más tényezők is befolyásolják. Gyakori, hogy a fehérje- és zsírhiányos étkezés röviddel evés után „cukorrohamot” vált ki. Ennek az az oka, hogy a fehérjét lassabban dolgozza fel a szervezet, ez pedig lelassítja a vércukorszint emelkedését étkezés után, így a hozzáadott fehérjét tartalmazó ételek tartósabb energiaérzetet biztosítanak és hosszabb ideig adnak jóllakottság-érzetet.  

A fitneszközösségben népszerű teória az is, hogy a fehérjekávé rendszeres fogyasztása serkenti az izomnövekedést. Azok számára, akik nem fogyasztanak elegendő fehérjét a normál étkezéseik folyamán, a fehérjekávé valóban támogathatja a fitneszcélok elérését, épp úgy, ahogy a fehérjeturmix. Ez azonban minden fehérjeforrásra igaz. A profee előnye egyszerűen az, hogy kényelmes módja a fehérje bevitelének.

Nem lehet tehát pontosan meghatározni, hogy a  proteinkávé egészséges vagy egészségtelen, mert minden helyzet és minden emberi szervezet más és más. Ami azonban biztos: fontos, hogy reggel fogyasszunk némi fehérjét, mert az hatással van az éhségérzetre, a sóvárgásra és az energiaszint alakulására is. A teljes értékű élelmiszer-fehérjeforrások, például a tojás előnyösebbek lehetnek a fehérjepornál, azonban ha az alternatíva a reggeli kihagyása, vagy a nulla fehérjebevitel, akkor a proffee fogyasztása máris óriási előrelépés.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top