nlc.hu
Életmód

Ez történik a testedben, amikor kávét iszol

Ez történik a testedben, amikor kávét iszol

Kávét a legtöbben két okból iszunk: mert szeretjük az ízét és mert élénkít. Utánanéztünk, mi történik a testünkben pontosan, amikor elfogyasztjuk az italt.

Harcos mód

A kávéfogyasztás legegyértelműbb hatása és gyakran elsődleges célja, hogy élénkít: a koffeinbevitel hatására a pulzusod felgyorsul, a vérnyomásod megemelkedik. A tested egyfajta “harcos módba” kerül tőle, az érzékeid kiélesednek, a koncentrációképességed javul. Ez az állapot átlagosan  három óra alatt cseng le, az energiaérzet csökkenésével. Ilyenkor érzed úgy, hogy jöhet a következő csésze kávé…

Boldogság

A koffein serkenti dopamin, vagyis a jutalmazó, boldogságérzetet keltő hormon felszabadulását is testben, ezért van, hogy a hangulatod is javul egy kávé elfogyasztása után. Ugyanez a mechanizmus alakítja ki azonban a kávétól való függőséget is. 

Éleslátás

Ha érezted már úgy, hogy kávézást követően mintha jobban is látnál, azt bizony nem csupán képzelted. A kávé elfogyasztásától számított 20 percen belül a koffein adrenalint szabadít fel a testben. Ennek eredményeképp a pupillák is kissé kitágulnak, a látás pedig ezáltal némileg élesedik.

Minden nap iszol kávét?

Minden nap iszol kávét?

Anyagcsere

A koffein és a kávéban található természetes szteroidvegyületek stimulálják a húgyhólyagot és a bélrendszert. A koffein úgynevezett diuretikum, vagyis vizelethajtó vegyület, mely növeli a vízelettermelést, ezáltal pedig a  vizeletkibocsátást is. A belek is hatékonyabban működnek tőle, ami sok esetben hasznos, ám olykor hasmenést is okozhat.

Könnyebb légzés

A koffein egy teofillin néven ismert hatóanyagot is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a tüdő egészségében. A teofillint az asztma tüneteinek enyhítésére használatos gyógyszerekben is megtaláljuk, mivel megkönnyíti a légzést. Egy tanulmány megállapította, hogy még kis mennyiségű koffein is javíthatja tüdőfunkciót, akár négy órán keresztül.  

Alvásproblémák

A kávé befolyásolhatja az éjszakai pihenésedet is. Ha túlzásba viszed a fogyasztását, csökken az alvásminőséged, ami ördögi kört indíthat el, hiszen ha nem aludtál jól, a következő nap még több kávét akarsz inni. A szervezetnek nagyjából 8 órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen lebontsa a koffeint, ezért ha például este 10 körül szeretnél elaludni, délután 2 után lehetőleg már ne kávézz!

via

Olvass még a kávéról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top