nlc.hu
Gasztro

3 híres kávé

Így készítheted el otthon a világ 3 leghíresebb kávéját

A világ leghíresebb kávéja minden bizonnyal a kapucsínó. De mi lehet a dobogó másik két fokán? Szerintünk a jegeskávé és a melanzs. Mutatjuk, hogy készítsd el otthon.

Egy jó kávé igazán feldobja a napot. Megmutatjuk, milyen egyszerű elkészíteni a legnépszerűbbeket. A legfontosabb szabály csak annyi, hogy jó kávét használjunk mindegyikhez!

Nyugodtan igyuk ebéd után, ha jól esik (Fotó: Pexels.com)

Nyugodtan igyuk ebéd után, ha jól esik (Fotó: Pexels.com)

Capuccino

Mindenki tudja már, hogy állítólag Olaszországban csak reggel illik kapucsínózni. Ha nincs otthon egy olasz házastárs, aki nagyon háklis erre, akkor azért mi nyugodtan megihatjuk akár délután is, hiszen olyan fonom!  1/3 rész erős eszpresszóból, 1/3 rész forró tejből, és 1/3 rész tejhabosítóval készített tejhabból készül, aminek a tetejére kakaóport, esetleg fahéjat szórnak. Rokona, de nem egyezik meg a bécsi változattal,  a Kapuzinerrel, annak a tetejére ugyanis még pluszban tejszínhabot is adnak.  Fontos, hogy a kapucsínóban soha nincs tejszínhab. Finom az is, de máshogy hívják.

Jegeskávé

Talán a kapucsínónál is nagyobb vitákat szül, milyen is az igazi jegeskávé. Nos, ha igazi kávéguruknak készítjük, akkor lehűtött eszpresszót jégkockákra töltünk, amire esetleg még hideg tejet is tehetünk. Ennyi.

Csak akkor ne tegyünk bele fagyit, ha nem szeretjük (Fotó: Pexels.com)

Csak akkor ne tegyünk bele fagyit, ha nem szeretjük (Fotó: Pexels.com)

De miért állnánk itt meg, ha egyszer olyan finom kávékat készíthetünk ebben a melegben? Senki nem fog a kezünkre csapni, ha vanília, kávé, vagy csokoládéfagylalttal dobjuk fel a koffeines italunk, sőt, ha olyan kedvünk van, mindezen felül, még rumot, és tejszínhabot is tehetünk a tetejére. Igaz, így már szinte nem is kávét iszunk, hanem egy komplett desszertet fogyasztunk.

Nem is nehéz elkészíteni!(Fotó: GettyImages)

Nem is nehéz elkészíteni!(Fotó: GettyImages)

Melanzs

A melange (ejtsd: melanzs) a bécsi kávéházakból indult világhódító útjára az 1700-as években, ahol kávé és tej fele-fele arányú keverékére tejhabot kanalaztak. Ismerős ez valahonnan? Ez nem a véletlen műve. Azóta egy kicsit finomodott a recept.  Habosítsunk fel tejhabosítóval 1 deci tejet, közben főzzünk le egy erős eszpresszót. Egy átlátszó, hőálló üvegpohárba töltsünk hideg tejet, majd kanalazzuk rá a tejhabot. Ezután öntsük bele az eszpresszót nagyon lassan, közvetlenül a pohár szélénél. Ha jól dolgoztunk, akkor egy háromrétegű kávét kapunk. Ízesíthetjük mézzel is, ebben az esetben a méz a legalsó réteg legyen.

Kávé és egészség

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top