nlc.hu
Életmód

Heves zivatarok miatt adták ki a figyelmeztetést

Durva zivatarok közelednek, nagy területen másodfokú a figyelmeztetés

A heves zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek, és nyugatról kelet felé haladnak.

Szerda délután az érkező hidegfront hatására heves zivatarok kialakulására is számítani kell, 13 megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes – írja a Kiderül.hu.

Mint írják, a délután második felétől nyugat felől ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarokra. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok kialakulása is várható, a zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Ezek mellé erősen viharos (90-100 kilométer/órát elérő, meghaladó; károkozó) szélrohamok, jégeső (akár 2-3 centimétert meghaladó átmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 milliméter) társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 13 megyére másodfokú, az ország többi megyéjére pedig elsőfokú figyelmeztetés adott ki a szerdai napra, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt.

Durva zivatarok közelednek, nagy területen másodfokú a figyelmeztetés

Délután 16-17 óra körül a zivatarok már elérték az ország nyugati részét. A heves zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

(Kiemelt kép: Unsplash/Raychel Sanner)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top