nlc.hu
Életmód

Igazság az alumíniummentes dezodorról és szenes fogkrémről

Használjam vagy nem? Lerántjuk a leplet az alumíniummentes dezodorról és a szenes fogkrémről

A csapból is az folyik, hogy ne használjuk alumíniumos dezodort, mert mellrákot okozhat. Csakhogy az alumíniummentes dezodor korántsem olyan hatékony. De valóban kell aggódnunk a hagyományos dezodor miatt? És mi a helyzet a fluoriddal a fogkrémekben?

Mindenből legyen természetes – harsogják az új trendek, sokszor azonban eléggé megalapozatlanul. Az összes eddigi tudományos kutatás azt sugallja ugyanis, hogy nincs határozott kapcsolat az alumínium alapú izzadásgátlók használata és a mellrák között. Tanulmányok kimutatták, hogy a hónalj bőre valójában nagyon kevés alumíniumot szív fel – csak körülbelül 0,01 százalékot. De mi van akkor, ha leborotválod a hónaljadat, majd egy mozdulattal felkensz egy izzadásgátlót? Az alumínium felszívódási aránya 0,06 százalékra emelkedik a sérült bőrön. Egy 2017-es vizsgálat azt mutatta ki, hogy azoknál a mellrákos betegeknél a betegség korábban kezdődött, akik alumíniumtartalmú izzadásgátlót használtak hónalj borotválkozása után.

A National Cancer Institute és vezető tudósok nagyszabású epidemiológiai tanulmányokat szorgalmaztak az alumínium alapú izzadásgátlók és az emlőrák kockázata közötti kapcsolatról, de ez idáig nem találtak meggyőző bizonyítékot az izzadásgátlók káros hatására. Vagyis nem véd túl sok mindentől a mindenmentes kristálydezodor, viszont az izzadást sem gátolja túl hatékonyan.

Érdemes inkább biztonságosan játszani: váltsunk természetes dezodorra azokon a napokon, amikor borotválkozunk, majd használjuk az alumínium alapú izzadásgátlót azokon a napokon, amikor nem.

Golyós dezodort használó nő

Rettegjünk vagy sem az alumíniumsós dezodortól? Fotó: Unsplash

A faszén fogkrém valóban jót tesz a fognak?

A szén a szájápolási piac CBD-je – mindenhol és mindenben megtalálható. A szénnel átitatott fogkrém rajongói azt állítják, hogy jobban fehéríti a fogakat és frissíti a leheletet, mint bármely más fogkrém a drogériák polcain, de egy új tanulmány megkérdőjelezi a feltételezett egészségügyi előnyöket.

A British Dental Journal 2019-es áttekintése megállapította, hogy a szén kevés védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen, és korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a többi egészségre vonatkozó állítás alátámasztására. Valójában, ha porított szént adunk a fogkrémhez, az ronthatja a helyzetet. „Ha túl gyakran használják tömött fogúaknál, bejuthat a tömésbe, és nehéz lesz kivenni” – mondta a BBC-nek Dr. Joseph Greenwall-Cohen, a tanulmány társszerzője, a Manchesteri Egyetem Fogászati ​​Iskola munkatársa. „A szénrészecskék az ínyben is megakadhatnak, és irritálhatják azt.” 

A faszén eredendően koptató hatású, ami idővel károsíthatja a zománcot.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy sok szénnel átitatott és természetes fogkrém fluorid nélkül készül, amit a fogorvosok erősen ajánlanak a fogszuvasodás megelőzésére. (Egyes tanulmányok szerint a fluor helyi alkalmazása végső soron hatékonyabb lehet, mint az ivóvízzel történő bevétel.) Ha azonban olyan területen élünk, ahol fluorid van az ivóvízben, és évente egyszer vagy kétszer ülünk a fogorvosi székben, valószínűleg a finom fogmosás lenne a leghatékonyabb fluormentes természetes fogkrémmel.

szenes fogkrémet használó nő

Bár nem úgy tűnik, de a fogakat fehéríti az aktív szén (Fotó: Unsplash)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top