nlc.hu
Életmód

Az elhízás elleni gyógyszer tesztelése

Embereken tesztelték az elhízás elleni gyógyszert, ez lett az eredmény

A tirzepatid nevű gyógyszer látványos testsúlycsökkenést okozott a vizsgálatok során, de még rengeteg a kérdés a felhasználásával kapcsolatban.
Egy elhízott nő méri a derékbőségét

Egy cukorbetegség elleni gyógyszer, a tirzepatid hozhat megoldást az elhízás elleni küzdelemben – írja az Index a New England Journal of Medicine-ben megjelent új tanulmány alapján.

A tirzepatid olyan hormonokat utánoz, amelyek étkezés után a jóllakottságért és az elégedettségért felelősek, és amelyek szintje alacsony az elhízott betegeknél.

A elhízás elleni gyógyszer harmadik fázisú tesztelésében 2500 túlsúlyos és nem túlsúlyos, de elhízott embert osztottak négy csoportba. Háromféle dózisban – heti 5, 10 és 15 milligrammos adagokban – kaptak tirzepatidot vagy placebót 72 héten át.

A leghatékonyabbnak a gyógyszer magas dózisa bizonyult, amely átlagosan 22,5 százalékos testsúlycsökkenést okozott.

A szer kapcsán azonban még rengeteg a kérdés. Tom Sanders professzor, a londoni King’s College táplálkozási és dietetikai szakértője azt mondta, a résztvevők egyharmadánál jelentkeztek mellékhatások, náluk hányást, hasmenést, émelygést és székrekedést okozott a tirzepatid.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a leadott kilók visszajönnek-e, ha a páciensek abbahagyják a gyógyszer szedését. A professzor szerint a tirzepatid nem csodaszer, csak akkor működik, ha a résztvevők betartják az előírt csökkentett kalóriatartalmú diétát.

(Kiemelt kép: Pexels/Andres Ayrton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top