nlc.hu
Életmód

Az intenzív osztályok halálozási arányai

Ezeken az intenzív osztályokon haltak meg a legtöbben

A járvány két évében hét olyan magyar kórház volt, ahol az intenzív osztályon többen haltak meg, mint ahányan meggyógyultak.

Minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban 2021-ben – írja a 444 a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nemrég nyilvánosságra hozott adatai alapján.

2020-ban, a járvány első évében minden negyedik beteget vesztettek el, 2019-ben, a vírus előtt pedig csak minden ötödiket. Ez számokban azt jelenti, hogy az intenzív osztályokon 2021-ben 18 ezren, 2020-ban 12 ezren, 2019-ben pedig 9500-an haltak meg.

Lélegeztetett betegeket ápolnak a Felsõ-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertõzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án

Lélegeztetett betegeket ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A 2021-es halálozási adatok azonban nagyon eltérő képet mutatnak az ország különböző kórházaiban.

A szabolcsi, a borsodi és a Komárom-Esztergom megyei intenzív osztályokon több mint 50 százalékos volt a halálozás, durván minden második beteg meghalt. Más megyék jelentősen elmaradtak ettől, Baranyában például 23 százalék, Budapesten és Nógrádban 26 százalék volt az arány.

A teljes járványidőszakot, azaz 2020-at és 2021-et együtt vizsgálva a 444 szerzője összesen 7 kórházat talált, ahol 50 százaléknál nagyobb volt az intenzív osztályos halálozás:

  1. tatabányai Szent Borbála Kórház: 59 százalék
  2. gyöngyösi Bugát Pál Kórház: 57 százalék
  3. kisvárdai kórház (Felső-Szabolcsi Kórház, majd Szent Damján Görögkatolikus Kórház): 56 százalék
  4. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház: 52 százalék
  5. pápai Gróf Esterházy Kórház: 52 százalék
  6. Törökbálinti Tüdőgyógyintézet: 51 százalék
  7. ceglédi Toldy Ferenc Kórház: 51 százalék

A lap hiába kérdezte az Országos Kórházi Főigazgatóságot, miért lehetnek ekkora eltérések a kórházak halálozási számai közt, nem kaptak választ.

További adatokat és térképeket találsz az intenzív osztályok halálozási adatairól a 444 cikkében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top