nlc.hu
Életmód

Hogyan öltözz baba mellett?

„Szülés után a fáradtságtól pár hónapig elfelejtettem felöltözni”

Szülés után kisebb gondunk is nagyobb annál, mint hogy milyen ruhában szoptatunk vagy visszük le a gyereket tologatni a ház körül a babakocsiban. Pedig érdemes odafigyelni az öltözködésre, mert sokat segíthet a mentális állapotunkon is.

Egy csecsemő mellett olyan szintű fáradtságot élhetünk át anyaként, amihez foghatót még nem tapasztaltunk más élethelyzetben, ezért nem csoda, ha a fontossági sorrendben hátraszorul az, hogy épp milyen ruha van rajtunk. Nemcsak otthon, hanem az utcára kilépve is elengedjük a régi szabályainkat, például már pont nem érdekel, hogy macinaciban vagy farmerben vagyunk a babakocsi tologatása közben, néha még ahhoz sincs erőnk, hogy új, tiszta pólót vegyünk fel, hiszen úgyis anyatejes/büfis lesz fél óra alatt. Teljesen megértjük, mi is átéltük ezt a mentális állapotot, amikor az álmosság és fáradtság mindent betölt, ezért kiszorulnak a ruhák és öltözködés a napi rutinból.

Nagy a mentális terhelés szülés után

Egy anyuka ismerősöm fogalmazta meg nagyon frappánsan azt az állapotot, amibe általában kerülünk anyaként az első évben: „Szülés után a fáradtságtól pár évig elfelejtettem felöltözni. Nem direkt, nem igénytelenségből, hiszen mindig szerettem a csinos ruhákat, szerintem a stílusom is jó, egyszerűen csak nem maradt energiám arra, hogy még ezzel is foglalkozzak. Örültem, hogy valahogy túlélem a napokat ép ésszel, nagyon nehezen birkóztam meg a hirtelen nyakamba szakadt felelősséggel, amit egy baba életbentartása jelent, hogy a szoptatás alatt teljesen tőlem függ a kis élete. Ez a mentális küzdés magammal és a baba körüli sok feladat elvette minden erőmet, olykor észre sem vettem, hogy már harmadik napja nem váltottam pólót és az volt a hetem fénypontja, ha eljutottam legalább egyszer hajat mosni. Mindezek mellett kicsit sem érdekelt, hogy mi van rajtam, amikor leviszem sétálni a gyermeket.”

Az öltözködéssel egyáltalán nem azért kell foglalkozni, mert tetszeni kell a környezetünknek, megfelelni a férjnek vagy a szomszéd néninek, hanem mert ezzel is támogatjuk a saját mentális egészségünket. Erre pedig anyának és babának is szüksége van. A ruhák konkrétan boldogabbá tehetnek a tudomány szerint, persze nem a birtoklásukon van itt a hangsúly, hanem azon, hogy milyen ruhákkal takarjuk a testünket – az öltözködés tehát hatással van az agyunkra is a kutatások szerint, úgyhogy érdemes tudatosan használni a saját érdekünkben, főleg egy olyan mentálisan megterhelő időszakban, mint a szülés utáni egy év.

öltözködés szülés után anyaság ruha mentális egészség

fotó: getty images

Az öltözködésből merített boldogság

Könnyen belecsúszhatunk szülés után abba az állapotba, hogy délben még pizsamában végezzük a feladatokat, és a végetlenbe nyúló szoptatás miatt úgy tűnik, mintha nem is lenne már napközben és éjszaka külön, ezért aztán felesleges is azon erőlködni, hogy felvegyünk valami ruhát. Pedig ennél rosszabbat nehezen tehetnénk magunknak, ugyanis a szociálpszichológusok szerint a ruha az énünk kiterjesztése, így aztán csupán azzal, hogy felöltözünk, máris elérhetjük azt, hogy jobban érezzük magunkat. Azért történik ez, mert az agyunkra, viselkedésünkre, gondolkodásunkra hatással van az, hogy milyen állapotban van a testünk, ide tartozik az is, hogy milyen ruhát viselünk rajta. Nemcsak azért, mert mondjuk csinosnak érezzük magunkat, hanem azért is, mert a felöltözés fizikai részén is átvergődünk.

A pszichológusok szerint az agyunkon túl a testünkkel is gondolkozunk, úgyhogy ha csak annyit megteszünk, hogy tiszta ruhát húzunk a testünkre reggelente, már tettünk egy nagy lépést a mentális jóllét felé.

Nyilván az is számít, hogy mit veszünk fel, erre is van szerencsére már tanulmány, amelyben kiderítették, hogy a ruhát lehet megküzdési mechanizmusként is használni arra, hogy túljussunk a depresszívebb, rossz hangulatú szakaszokon. Azzal, hogy kiválasztjuk, mit vegyünk fel, aztán ténylegesen fel is vesszük, azt üzenjük az agyunknak, hogy kézben tartjuk az életünket, nálunk van a kontroll, így sokkal hatékonyabban meg tudunk küzdeni a napi kihívásokkal. Ha pedig mellette csinosnak is érezzük magunkat, akkor még inkább emelkedik a hangulatunk. A teendő tehát ahhoz, hogy támogassuk a szülés utáni legfáradtabb időszakban – és persze később is – a mentális egészségünket: vegyük le a pizsamát és öltözzünk fel úgy, hogy az agyunk boldogabban küzdjön meg a napi feladatokkal. Ehhez hoztunk most pár tippet, hogy milyen kényelmes, mégis csinos szettekben érezhetjük még jobban magunkat a bőrünkben a baba mellett is.

Egyszerű és nagyszerű: az egyrészes ruha

Télen és nyáron a legnagyobb megmentők az egyrészes ruhák, hisz felveszed, és már készen is vagy. Nem kell párosítgatni az alsót és felsőt, látványra is öltöztetnek, ráadásul vannak olyan örök fazonok, amikkel különösebben mellényúlni sem lehet. Ilyenek például az ingruhák vagy az átlapolós ruhák, amik már alapjáraton is csinosak, így ha csak a legközelebbi játszótérig méssz a gyerekkel, akkor is úgy érezheted, tök jól össze vagy rakva. Nyárra mellettük egy sor lenge kánikularuhát is találhatsz, laza, felkapós darabok és végtelenül kényelmesek. 

Egyrészes ruhák

Kék virágos ruha – C&A , Sárga táska – NUBU , Sportcipő – Skechers , Virágos ingruha – F&F , Napszemüveg – Vogue , Szalmakalap – H&M , Papucs – Batz x Reka Vago , Pink ruha – Bonprix

Mit viselj hozzájuk? Amit csak szeretnél. Sarutól a gyógypapucsig széles a skála, és jöhetnek a sportos darabok is, hővösebb napokon a sneaker. A kalap nemcsak a gyereknek hasznos, ha órákat töltünk a szabadban, magunkról se hagyjuk le, egy szép napszemüvegnél gyorsabb szemsmink pedig nem létezik.

Nadrág + póló

Bármit veszel fel, a legfontosabb: nem kell túlgondolni. Nem bálba készülsz, “csak” letolni egy hétköznapot, amihez az olyan örök kettősnél mint a farmer és fehér póló jobb sem kell. Vagy egy könnyed blúz, laza ing, és társaik. Túrd át a szekrényt, biztosan találsz benne már most is jó pár bevethető darabot. Ha mégsem, jó taktika, ha legközelebb olyan felsőket vásárolsz, amiken van valami extra: maga a mintázata, egy szép hímzés, néhány díszgomb, egy jól elhelyezett zseb, vagy lehet maga a szabás is picit trükkösebb, például ráncolással, fodrokkal. Ezektől az apró részletektől anélkül is látványosabb lesz a szett, hogy bármilyen kiegészítőt választottál volna.

Zöld mintás sort - Mango , Fényes top - Mohito , Sportcipő - Remonte/CCC , Pamutvászon slouchy nadrág - Printa , Virágos top - F&F , Szandál - Tamaris , Csíkos culotte - C&A , Fodros ujjú felső - Zara , Kék szandál - Högl

Zöld mintás sort – Mango , Fényes top – Mohito , Sportcipő – Remonte/CCC , Pamutvászon slouchy nadrág – Printa , Virágos top – F&F , Szandál – Tamaris , Csíkos culotte – C&A , Fodros ujjú felső – Zara , Kék szandál – Högl

Nadrágfronton a széles szárú fazonok most nagyon divatosak és roppant kényelmesek. Culotte és maxi fazonban is megtaláljuk őket, miután pedig a bő szabástól az anyag hullámzása látványos lesz, egy egyszerűbb, színben passzoló pólóval, trikóval is jól mutatnak – pláne a vidám, mintás darabok. Sortokból is divatosak a bő szárúak, amik általában magas derékkialakítással készülnek, így formázzák, karcsúsítják a derekat, ráadásul combközépig leérnek, ami kényelmesebbé, praktikusabbá is teszi őket. Leszűkíteni azonban semmiképp sem szeretnénk a választást, mind színben, mind konkrét fazonban olyat viseljetek, amiben a legjobban érzitek magatokat.

Szoknyák

A miniszoknya nagy divat, ám azt mindenki döntse el maga, mennyire komfortos számára, ha sokat kell hajolgatni, leguggolni a gyerekhez. A véletlen “villantásokat” egy térdig erő vagy midi fazonnal könnyebb kivédeni, ráadásul nagyon csinos, nőies szetteket eredményeznek. A sportos és elegáns darabok jól mutatnak egy szettben, esetében is jöhet a sportcipő, a lezser póló, amik hétköznapibbá teszik, ám a jól öltözöttség nem fog csorbát szenvedni.

Zöld szoknya - Reserced , Narancssárga blúz - F&F , Szandál - Tommy Hilfiger/Answear , Virágos szoknya - Mango , Lila trikó - Mohito , Sportcipő - New Balance , Pink szoknya - Bonporix , Fehér póló - Levi's , Zöld papucs - Vagabond

Zöld szoknya – Reserced , Narancssárga blúz – F&F , Szandál – Tommy Hilfiger/Answear , Virágos szoknya – Mango , Lila trikó – Mohito , Sportcipő – New Balance , Pink szoknya – Bonporix , Fehér póló – Levi’s , Zöld papucs – Vagabond

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top