nlc.hu
Életmód

NAV-razziák várhatók az Elf Bar-árusok felkutatására

Razziát hirdetett a NAV az Elf Bar-árusok felkutatására, zöld számon várják a bejelentéseket

Átfogó akciót indít a NAV a fiatalok körében egyre népszerűbb, illegális elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen.

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői.

Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte:

nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán.

Emellett elindítják a 1828-as ingyenesen hívható zöld számot, ahová várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.

NAV tájékoztatása szerint az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Ennek ellenére könnyen hozzá lehet jutni. 

A NAV próbavásárlásokkal buktatja le az Elf Bar terjesztőit, Budapesten összesen 30 ezer terméket foglaltak már le 135 millió forint értékben. Az akciókban négy illegális kereskedő került őrizetbe.

Színes Elf Bar elektromos cigaretták

Az Elf Bar egyre népszerűbb a fiatalok körében

Az Elf Bar egy akkumulátoros, ízesített folyadékkal feltöltött elektromos cigaretta. Meghatározott szívási kapacitása van – 800, 1500 és 3500 slukkos változatok kaphatók –, és a legtöbb verzió egyszer használatos, eldobható. Főként különféle gyümölcsízben kínálják, így a nikotintartalmú gőz is ízes lesz, ami vonzó lehet a fiatalok számára, akárcsak az Elf Bar színes, trendi kinézete.

Zacher Gábor toxikológus korábban azt mondta: semmit nem lehet arról tudni, hogy mit tartalmaz az e-cigarettában lévő folyadék. A nikotin miatt kialakuló függőség mellett az is nagy gond, hogy az eszköz nem bocsát ki megszokott cigarettaszagot, így már a dohányzással járó bűznek sincs elriasztó hatása. 

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy – magasabb nikotintartalom esetén akár 16 – doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

(MTI, hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top