nlc.hu
Életmód

Három hajóút Horvátországban

3 horvátországi hajóút, ami mesebeli helyeket érint

Horvátországban számos hajóút közül választhatunk, attól függően, hogy milyen vakációra vágyunk. Partihajó, luxushajóút, vagy olyan hajókázás, ami a legszebb partszakaszokat érinti. Ha nem szeretnél leragadni egyetlen strandnál és városkánál, akkor érdemes hajós vakációt szervezni. Mutatunk rá néhány példát!

Első hajós útvonal Horvátországban: Dubrovnik-Mljet-Korcula-Hvar-Bol-Split-Sibenik-Krka-Kornati-Zadar

Ha legalább 10 napotok van a pihenésre és az utazásra, akkor egy ilyen hosszabb, több helyen kikötő, hajós nyaralást is bevállalhattok. Mielőtt kihajóznátok a dubrovniki kikötőből, mindenképpen barangoljátok be a várost. Főleg, ha szerettétek a Trónok harca sorozatot, amelynek számos jelenetét itt rögzítették. Ha megéheztetek, akkor valamelyik helyi étteremben kóstoljátok meg a dubrovniki mocskos tészta elnevezésű ételt, amely egy finom, húsos mártással leöntött tészta.

Dubrovnik

Dubrovnik (fotó: Boris Kacan)

Következő megálló a Mljetben található Nemzeti Park, ahol csodás tengerszemekkel és növényzettel találkozhattok. Innen folytatódik a hajóút Korcula irányába. A fallal körülvett horvát városka éjszaka a legcsodásabb, érdemes akkor kikötni itt. A helyet „mini Dubrovniknak” is emlegetik. A szóbeszéd szerint itt született Marco Polo, nem pedig Velencében. Itt járva érdemes megnézni a Szent Márk székesegyházat és a Revelin-tornyot is.

Mljet Horvátország

Mljet (fotó: Aleksandar Gospic)

A harmadik-negyedik napon már Hvar szigete felé kormányozza a hajót a kapitány. Ez a mesebeli, egzotikus és csendes sziget, több sztár – köztük: Tom Cruise és Beyoncé – kedvence is. Innen a Brac szigetén található Bol városkába vezessen az utatok. Itt van az Aranyszarv, azaz Horvátország legszebb strandja, a Zlatni rat. Kiadós strandolás után térjetek vissza a fedélzetre, és irány Split! Splitet gyalogosan érdemes felfedezni. A város egyik látványossága a Diocletianus-palota, mely az óváros központjában található.

Split Horvátország

Split (fotó: Shutterstock)

Az ötödik nap már Trogirról és Sibenikről szóljon! Trogirban kikövetve a meseszép Szent Lőrinc katedrális, valamint a Kamerlengo kastély nyújt örök emléket. Sibenikben pedig Horvátország legnagyobb reneszánsz épületét, a Szent Jakab székesegyházat látogathatjátok meg.

A hatodik napon maradjatok Sibenik közelében, de vegyétek az irányt a híres Krka és Kornati Nemzeti Park felé. A Krkaban található Nemzeti Park lélegzetelállító vízesései, az egyik legtöbbet fotózott látványosságnak számítanak Horvátországban. Kornati pedig olyan mesebeli hely, amely több mint 140 apró szigetből áll, a víz pedig türkizkék, akárcsak a filmekben.

Hosszabb hajóutatok utolsó állomása legyen Zadar. Ebben a gazdag múlttal rendelkező városban több napra elegendő látnivalót is találhattok, miközben nagyokat strandolhattok a parton. Kihagyhatatlan Zadarban a 9. századbeli Szent Donát-templom, ahogyan a templom előtt álló, i.e. 1 században létrehozott fórum is. A főtéren sétálva a 13. századi Ghirardini-palotát, valamint a városi loggiát nézhetitek meg. És, ha már Zadarban jártok, feltétlenül kóstoljátok meg Dalmácia leghíresebb halételét, a brudetet.

Második hajós útvonal Horvátországban: Abbázia-Rab-Zadar-Krka-Sibenik-Split-Metkovic-Korcula-Dubrovnik

Ha 7 napnál többet nem tudtok, vagy nem szeretnétek a tengeren tölteni, de látványokban, és élményekben gazdag nyaralásra vágytok, akkor ezt az útvonalat ajánljuk.

Még az indulás előtt nézzetek szét a monarchia egykoron második legnagyobb üdülőhelyén. Abbázia egyik látványossága az 1420-ban épült Szent Jakab-templom. De érdemes egy hosszabb sétát tenni a Lungomarén, vagyis a 12 km hosszú parti sétányon, melyet az Adria egyik legszebb sétányának is tartanak. Miután felhúzta a horgonyt a kapitány, induljatok a középkori falakkal és tornyokkal körülvett Rab felé. Halkan említjük meg, hogy a szerelem szigetének is nevezik a helyet, szóval lánykérésre is ideális…

Abbázia Horvátország

Abbázia (fotó: Aleksandar Gospic)

A második nap délután Zadar felé induljatok, ahol este egy hangulatos étteremben megkóstolhattok olyan dalmáciai specialitásokat, mint a pagi sajt, a fügéből készült édességek, vagy a tejből és vörösborból készült bikla.

A harmadik nap délelőtt zadari városnézést javaslunk, majd hajózzatok lefelé Krka és Sibenik irányába. Krkában járva, ne hagyjátok ki a 17 vízesésből álló természeti látványosságot, Sibenikben pedig egy kellemes sétát tehettek a hangulatos óvárosban, ahol fűszereket, utazási emlékeket és egyéb csecsebecséket is beszerezhettek.

A negyedik nap Splitről szól. A palotán kívül, az óvárosban található látványos piacot is érdemes megnézni. Majd irány a tengerparti  Riva sétány, ahol számos étterem és kávézó közül választhatjátok ki, hogy hol szeretnétek ebédelni.

A következő állomáshoz, az ötödik napon el kell hagynotok kicsit a tengert. A Neretva folyón felhajózva lehet ugyanis eljutni Metkovic városába. Innen érdemes ellátogatni a közeli Vidbe, ahol a Narona régészeti múzeum található. Itt az Augusteum római templom maradványai, valamint 16 monumentális márványszobor is megtekinthető, amik Augustus római császárt, családtagjait és más magas rangú római tisztviselőket ábrázolják. 

A hatodik és a hetedik nap célpontja legyen Korcula és Dubrovnik. Az utolsó itteni vacsorátokon feltétlenül kóstoljátok meg a rózsalikőrt és a híres dalmát karamellpudingot!

Korcula Horvátország

Korcula (fotó: Zoran Jelaca)

Harmadik hajós útvonal Horvátországban: Sibenik-Brac-Zlatni rat-Stari Grad-Palmizana-Pakleni-szigetek-Bisevo-Sibenik-Split

Ha csak 4-5 napotok van, de nem szeretnétek egyetlen helyen tölteni a vakációt, vagy hosszabb időre, 10-14 napra érkeztek Horvátországba, és az egy helyben ülős, tengerparti sütkérezést megtörnétek egy rövidebb hajóúttal, akkor nektek való ez a kisebb utazás. Bár sok állomásból áll, ám inkább a tengerparti strandolásról és magáról a hajókázásról szól, nem pedig a városnézésről.

A kiindulási pontnak a sibeniki kikötőt javasoljuk. Brac felé hajózva horgonyozzatok le kicsit Solta szigeténél, és mártózzatok meg a tengerben a híres Kék Lagúnánál.

Sibenik Horvátország

Sibenik (fotó: Julien Duval)

Az első nap éjszakáját és a második nap reggelét töltsétek Bracban, majd haladjatok tovább a Zlatni rat, vagyis az Aranyszarv partszakasz felé. Ha strandoltatok egyet, hajózzatok tovább Stari Grad felé. A Hvar szigetén található város, Horvátország legrégebbi települése. Bár számos történelmi látványosság van a városban, a tematikához igazodva, mi most borkóstolást, és grillezett ételeket kínáló éttermi ebédet javaslunk.

A második nap éjszakáját és a harmadik nap reggelét töltsétek Palmizanában. Ahogy említettük: semmi városnézés! Szóval két meseszép partszakasz felé haladjatok tovább. A Pakleni-szigetek csendes strandjaival, míg a Bisevo-sziget látványos kék barlangjával vár.

Kék Lagúna

Kék barlang (fotó: Zoran Jelaca)

Az utolsó napon térjetek vissza Sibenikbe, előtte még tehettek egy kitérőt Splitbe, ha mégis városnézéssel zárnátok a vitorlástúrát.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top