nlc.hu
Életmód

Horvátország kihagyhatatlan programjai

5 program, ami örök élményt nyújt Horvátországban

Csodás tengerpartok, kristálytiszta víz, ezernyi vízesés és néprajzi látnivalók. Ez mind Horvátország. Most abban segítünk, hogy maximálisan kihasználd az ott töltött napokat.

Valamennyien szeretjük átélni a tenger feletti csodás naplementét, kikapcsolódni a hullámok hangjára, miközben a kavicsos parton sétálunk. Horvátországban mesés strandokat, hatalmas játszótereket, víziparkokat és a zajtól távoli természeti csodákat is találhatunk. A tengerparti napozás után pedig jöhetnek az egyedi látnivalók, és az élményekben gazdag aktív kikapcsolódás.

Trónok harca közel hozzánk

Abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy nem kell sokat utaznunk ahhoz, hogy ellátogassunk korunk egyik legnépszerűbb sorozatának egyik forgatási helyszínére. A Trónok harca produkciónak ugyanis számos epizódját Dubrovnikban készítették. Mindez nem véletlen, hiszen a tengerparti, páratlan középkori várost egyedülálló falak, valamint az Adriai-tenger veszi körül. Vagyis ideális választás volt a sorozat készítőinek Westeros városához. Horvátország koronájának ékköve. Így is hívják a UNESCO világörökség részét képező várost.

Dubrovnik Horvátország

Dubrovnik (Fotó: Luka Esenko)

A túrát érdemes Dubrovnik kikötőjéből kezdeni, ami többek között Királyvárként és a Fekete Víz Öböl-béli csata helyszínéül szolgált. A környező kávézókban megpihenve, egy nagy fagylaltkelyhet elfogyasztva már indulhatunk is tovább a város egyik nagyobb teréhez vezető lépcsősorhoz. Azonban jó sok lépcsőt kell megmásznunk az Óvárosban, hogy megtaláljuk azt, amin Cersei-nek végig kellett vonulnia a tömeg előtt ruha nélkül a sorozatban. Az Óvárosban ugyanis összesen 5423 lépcső van, ebből 4353 darab a városfalon belül. Jó hírünk is van! Két lépcsőzés között a helyi éttermekben különleges tengeri gyümölcseiből készült fogásokat rendelhetünk, vagy megkóstolhatjuk a dubrovniki mocskos tésztát, amely egy húsmártással leöntött ízletes tésztaétel. Ha valami édességre vágyunk, akkor ne hagyjuk ki a rožatát, amely helyi karamellpuding. Dubrovnik utcáin sétálva természetesen tematikus Trónok harca-üzleteket is találhatunk, ahol különböző ereklyéket szerezhetünk be.

Tudtad?

Šibenik városában is forgattak a sorozat készítői. Ez adott otthont például a braavosi Vasbanknak. De Splitbe is érdemes elmenni a Trónok harca rajongóinak, akiknek itt külön túrákat szerveznek, például abban a Diocletianus-palotában, ahol Daenerys sárkányai voltak bezárva.

Split, Diocletianus palotája (CNTB/ Shutterstock)

 Split, Diocletianus palotája (CNTB/ Shutterstock)

Méz, bor és olívaolaj szigetei

Brač szigete maga a földi paradicsom. Gyönyörű strandok, csendes kolostor, mediterrán hangulat és természetfilmekbe illő öblök. Minden adott a szigeten az ideális vakációhoz. De ha ennél is többre vágynál, akkor Brač ebben is ideális választás. 

A sziget déli részén található Bol város hegyes, sziklás környékre épült. Itt kirándulva mediterrán hangulatú éttermeket és csendes kávézókat is fellelhetünk. Bol közelében találjuk meg a Blaca kolostort, ahol a korábban élő szerzetesek bor-, méz-, sajt- és pálinkakészítéssel foglalkoztak. Ma már csak egy múzeum áll a kolostornál, ám nagyon finom, helyi mézet és bort még vásárolhatunk. 

Brač szigel, Horvátország

Bol, Brač szigete (fotó: Aleksandar Gospic)

Brač szigetéről hajóval juthatunk el a legmediterránabb horvát szigetre, Hvarra, amely nemcsak az eldugott strandjairól ismert, de arról is, hogy a borkészítés mindig is meghatározó része volt a hely gazdaságának. Három igazán népszerű borászatot találhatunk a szigeten, úgy mint: Vinarija Braća Plančić, Vinarija Tomić és Zlatan Otok. Utóbbi pincéhez tartozik az egyik leghíresebb bor, a Zlatan Plavac Grand Cru. Nem meglepő tehát, hogy a hajóval ideérkező turisták rengeteg bortúra közül választhatnak, amelyek után nem árt a házi olívaolajakból is bevásárolni a környék termelőitől.

Hvar Horvátország

Hvar (Fotó: CNTB/ Shutterstock)

Magántúra a Kék Barlanghoz

Ahhoz, hogy a világ egyik leglátványosabb privát túráján vegyünk részt, el kell jutnunk a Biševo-szigetre. Erre két módon van lehetőségünk, vagy közvetlenül Splitből, vagy Splitből a Vis szigetre megyünk, és onnan hajóval tovább Biševoba. Itt található ugyanis az Adriai-tenger egyik, ha nem a legszebb természeti látványossága, a Kék Barlang. A mesés kék-ezüst színben pompázó barlangokba szervezett, csónakos túrákkal juthatunk be. Ha pedig már ezen az apró szigeten járunk – ahol egyébként alig 20 ember él –, akkor mártózzunk meg a két homokos öbölben található strandok valamelyikén.

Kék Barlang Horvátország

Kék Barlang (Fotó: Zoran Jelaca)

Barlangbár Dubrovnikban

Utolsó állomásunkon visszatérünk Dubrovnikba, azon belül is a Barlang Bárba. Egyszerre mindössze hatvan vendég élvezheti a bárt, amit csakis a tenger felől lehet megközelíteni. Ide a kánikula elől is elmenekülhetünk, hiszen mindig fixen 25 fokban kóstolhatjuk meg a finomságokat. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top