nlc.hu
Életmód

Legszebb horvátországi úti célok tavaszra

Viszlát, zajos város! Töltsd a tavaszt Horvátország legzöldebb vidékein!

Lélegzetelállító kilátásról álmodtál? Horvátország nemcsak nyáron, hanem tavasszal is rád vár. Nincs más dolgod, mint hozni a kíváncsiságod, mert a gyönyörű természetet az ország állja. 

Ha úti célt keresünk, fontos, hogy autóval, repülővel, busszal és vonattal is megközelíthető legyen, de még ennél is fontosabb, hogy igazi kikapcsolódást nyújtson, olyan tájakkal, amelyeket korábban csak a képeslapokon láttunk. Horvátország tele van ilyen felfedezésre váró gyöngyszemekkel.

Egy hegység mind felett

Az ország északnyugati részén helyezkedik el a Žumberak. Itt található Északnyugat-Horvátország legmagasabb pontja, a Sveta Gera, ahonnan festői kilátás nyílik a környékre. Hogy elérjük a kilátót, Sošice településből érdemes elindulunk. Annak rögtön a szomszédságában találjuk a Kekić Draga melletti várat, majd a Sopotski slap vízesést.

De többségében erdős területek és a filmbe illően bájos rétek váltják egymás, olykor meredek hegygerinccel és látványos szurdokokkal. Ráadásul a hegységben több forrás és vízfolyam is színesíti a kirándulásra alkalmas útvonalakat. Ilyen a Kupčina-folyó is, ami a hegység nyugati részén fakad. Szakaszán több vízeséssel is találkozhatunk, például a több mint 40 méter magas Sopot-vízeséssel. A folyók és patakok látványos völgyeket vágtak a hegységbe, amelyek garantáltan csemege lesznek a szemnek, és örök emlékei az életünknek. Ha nemcsak a tájat szeretnénk élvezni, hanem a természet adta izgalmas kikapcsolódási lehetőségeket is, akkor kipróbálhatjuk a siklóernyőzést, vagy a lombkoronák felett húzódó kötélpályákat.

200 ragyogó vízesés

Mivel közel van a határhoz, a Plitvicei-tavak ideális célpontja egy tavaszi hosszú hétvégének. A vízesések birodalmát két folyó, a – Bijela rijeka (Fehér folyó) és a Crna rijeka (Fekete folyó) – hozta létre. Ha ide szervezünk kirándulást, fel kell készülnünk az igazi természeti csodára, hiszen 16 tóval és mintegy 200 vízeséssel fogunk találkozni.

Plitvicei-tavak Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park (Fotó: CNTB/ Shutterstock)

Bár Budapesttől mindössze 500 kilométer levezetése után elérjük a Plitvicei-tavakat, mégiscsak jobb, ha többnapos kirándulást szervezünk a környékre. A közeli Mukinjében megannyi szállás közül választhatunk. Legyen szó medencés új apartmanról, vagy autentikus parasztházról, mindenki megtalálhatja a számára ideális szállást. Innen pedig alig 10 perces séta a Plitvicei-tavak főbejárata.

A zöld sziget

Így is hívják Mljetet, amely Horvátország legdélibb csücskében található. Ha nyugalomra, békére és csendes környezetre vágyunk, akkor erre a szigetre érdemes mennünk. A számos természeti szépséggel megáldott helyen alig 1000 ember él, ennek ellenére többféle szállástípus közül választhatunk.

Mljet a kristálytiszta víz fellegvára. Az itt található két tó, valamint a szigetet körülvevő tenger olyan, mintha a világ legszebb természetfilmjét néznénk a televízióban. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a látványát mesebeli erdők színesítik. Ha Magyarországról érkezünk, akkor a legjobb a Trstenikből vagy Prapratnóból induló kompot használnunk.

Mljet Horvátország

Mljet Nemzeti park, a zöld sziget (Fotó: Ivo Biocina)

Egy üvegből készült panorámasétány

Dalmáciában, a tengerpart mentén húzódik a Biokovo hegység, melynek teljes területén egyedülálló növény- és állatfajokkal találkozhatunk. Most pedig egy látványos projektnek köszönhetően egészen különleges módon járhatjuk be a helyet: a Skywalk egy sziklából kinyúló, üveg panorámasétány, amelyet patkó formában alakítottak ki. A hatalmas kilátó 1.228 méterrel a tengerszint felett épült, így pazar kilátásban lehet részünk. 

Jó tudni! Az üvegsétányon egyszerre 50 látogató tartózkodhat.

Biokovo Horvátország

A Skywalk Biokovo (Fotó: Plamenko Cvitic / Biokovo Nature Park)

A gólyák birodalma

Végezetül jöjjön a Lonjsko Polje (Lónyamező) Természetvédelmi Park, amely Európa egyik legnagyobb fennmaradt mocsárvidéke. A háborítatlan nyugalom helye ez, amit a hangos városi élet egyáltalán nem adhat meg nekünk. Tölgyesek és tavirózsák között leshetjük meg az itt élő közel 250 madárfajt. 

A gólyák otthona – így is nevezik ezt a környéket. Mindez kicsit sem túlzás, hiszen a nemzeti park területén található Čigoč falu minden háztetején találhatunk egy-egy gólyafészket.  

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top