nlc.hu
Életmód

Az alkotmányos abortuszjog eltörlése Amerikában

Vége az abortuszjognak Amerikában, az államok teljesen betilthatják a terhességmegszakítást

Ezentúl minden állam úgy szigoríthatja az abortusz szabályozását, ahogy csak akarja.

Az amerikai legfelső bíróság felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a terhességmegszakítástírja a hvg.hu. Ezzel az 1973-as Roe kontra Wade döntéssel mentek szembe. Az akkori ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. Az alkotmánybíróságig elvitt ügyben megállapították, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

Ennek most vége: ezek után az államok szabadon szabályozhatják a kérdést, akár teljesen be is tilthatják az abortuszt. Missouri így is tett, a döntés után fél órával már be is vezették a szükséges jogszabályokat, ezek értelmében a terhesség 15. hete után már tilos az abortusz.

Tüntetés az abortuszjogért

Az abortuszt ellenző tüntetők ölelkeznek Washingtonban a döntés megszületése után (fotó: Valerie Plesch/Bloomberg via Getty Images)

A Roe kontra Wade semmissé tételét öt alkotmánybíró szavazta meg, három ellenezte és egy tartózkodott. A többségi vélemény a „gyenge magyarázatokon nyugvó” ítélet súlyos következményekkel járt az országnak, és csak mélyítette, mintsem megoldotta az abortuszvitát. Ezzel szemben a kisebbségi vélemény így hangzik a három ellenző tollából:

Ezen, a bíróság és sokmillió, alkotmányos védelmét elveszítő nő nevében is sajnálatos napon, ellenezzük a döntést.

Az elmúlt hetekben különösen nagy dömping volt az abortuszról szóló hírekről, legyen az bulvár vagy épp politikai téma. Mindegy, milyen oldalról nézzük, az abortusz a nők döntése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top