nlc.hu
Életmód

Annyira kevés a bolti eladó, hogy felmerült a vasárnapi rövidebb nyitvatartás ötlete

Annyira kevés a bolti eladó, hogy felmerült a vasárnapi rövidebb nyitvatartás ötlete

A szakszervezet ajánlása, hogy a vasárnapi nyitvatartást rövidítsék le.

A 444! azt írja, hogy KASZ szerint a keresekedelemben állandósult a munkaerőhiány, ezért azt ajánlják, rövidítsék le a boltok vasárnapi nyitvatartását, a kötelező záróra déli 12-kor legyen.

Egy vevő fizet egy budapesti üzlet kasszájánál.

Túl kevés a bolti eladóó. (Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

A szakszervezet úgy látja, hogy ha csökkentenék a nyitvatartási óraszámokat, akkor a jelenlegi létszám mellett úgy lehetne beosztani a dolgozókat, hogy a forgalmas időszakokban többen legyenek. Úgy vélik, ezzel csökkenne a munkavállalók terhelése és javulhatna a bolti szolgáltatás színvonala.

Biztos, te is emlékszel rá, 2015 és 2016 tavasza között a KDNP javaslatára teljes vasárnapi nyitvatartási tilalom volt érvényben, de ez nem okozott zajos sikert.

A vendéglátóipar is hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, több tízezer vendéglátós nyergelt át a koronavírus járvány lezárásai alatt más területre, és a hiányukat nem tölti be senki. A probléma olyan nagy, hogy van, aki abban látja a jövőt, hogy külföldről toborozzák a munkaerőt, és akadnak olyan helyek, amelyek nem bírták az elmúlt két év megpróbáltatásait, és bezártak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top