nlc.hu
Életmód

Oscar Pistorius találkozott áldozata apjával

Oscar Pistorius találkozott az általa meggyilkolt Reeva Steenkamp édesapjával

A találkozó befolyásolhatja, hogy végül szabadlábra helyezik-e a 13 év börtönbüntetésre ítélt paralimpikont.

Találkozott áldozata édesapjával Oscar Pistorius korábbi paralimpikon – derült ki a 2013-ban meggyilkolt Reeva Steenkamp nevében létrehozott alapítvány Facebook bejegyzéséből. Arról egyik fél ügyvédje sem adott ki információt, hogy mi zajlott le a régóta előkészület alatt álló, minden kétséget kizáróan rettentően feszült találkozón, annyit azonban lehet tudni, hogy az eredeti tervekkel szemben, a meggyilkolt fiatal nő édesanyja, June végül nem vett részt a június 22-ei eseményen.

Barry Steenkamp nézi lánya gyilkosát, Oscar Pistoriust a bíróságon

Reeva Steenkamp édesapja a gyilkosság óta többször is beszélt arról, hogy szeretne személyesen találkozni Pistoriussal. (Fotó: AFP)

Mint ismert, a most 35 éves Oscar Pistorius mindkét lábát amputálni kellett térd alatt még egyéves kora előtt egy veleszületett rendellenesség miatt. Ő volt az első művégtaggal rendelkező sportoló, aki azok után, hogy hatszoros paralimpiai bajnok lett, kvalifikálta magát az olimpiai játékokra is. Nemzetközi példakép státusza azonban egy éjszaka alatt szertefoszlott, amikor 2013-ban, Valentin-napon a saját otthonukban agyonlőtte barátnőjét, a 29 éves modellt és ügyvédsegédet, Reeva Steenkampet. A fiatal nőt a mosdón lőtte agyon, a paralimpikon – állítása szerint azért, mert álmából felriadva betörőnek gondolta – utánament és az ajtón keresztül négyszer meglőtte. 

Oscar Pistoriust gondatlanságból elkövetett emberölésért 2014-ben hat év börtönre ítélték. Az ítéletet azonban 2015-ben szándékos emberölésre módosították, a szabadságvesztés időtartamát pedig 13 év és öt hónapra súlyosbították. A férfi azután vált szabadlábra helyezhetővé, hogy letöltötte a kiszabott büntetés felét.

A találkozót a gyászoló szülők és gyermekük gyilkosa közt Pistorius ügyvédje kezdeményezte még tavaly a dél-afrikai jogrendszerben viszonylag új, úgynevezett Áldozat-Elkövető Párbeszéd (Victim-Offender-Dialogue) mechanizmus részeként. Ennek keretében lehetősége van bűncselekmények áldozatainak, illetve, gyilkosság esetén, az áldozatok hozzátartozóinak arra, hogy érdemi szerepük legyen az elítéltek szabadlábra helyezési eljárásában. Ennek az eljárásnak a célja az, hogy az elkövető szembesüljön tetteinek következményeivel és megbánást tanúsítson, miközben az áldozatok, illetve az áldozatok hozzátartozóinak – elméletileg – segít feldolgozni rettenetes veszteségüket. Steenkampéket a dél-afrikai börtönhatóság szakértői készítették fel a találkozóra.

Annak érdekében, hogy a találkozó megvalósuljon, az egykori sztársportolót tavaly novemberben átszállították a Gqeberha nevű kikötővárosba, egy olyan börtönbe, amely közelebb van June és Barry Steenkamp otthonához. Ennek oka többek közt, hogy a hírek szerint Reeva édesapjának az egészsége az elmúlt években súlyosan leromlott. A találkozó óta a paralimpikont visszaszállították az eredeti, Pretoriában található börtönbe.

Néhány héttel ezelőtt Pistorius ügyvédje kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni Reeva Steenkamp szüleitől, mivel olyan nyilatkozatot tett, miszerint a pár szándékosan húzza az időt a találkozóval kapcsolatban. 

Lányuk halála óta Reeva Steenkamp édesapja, Barry többször is beszélt arról, hogy szeretne személyesen találkozni Pistoriusszal, mert úgy érzi, sok dolog van, ami nem derült ki a tragédiával kapcsolatban. June ugyanakkor arról beszélt, nincsen mit remélnie egy ilyen találkozótól. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top