nlc.hu
Aktuális

Oscar Pistorius gyilkossági ügye

Áldozata szüleinek szemébe nézhet Oscar Pistorius paralimpikon, aki 2013-ban lelőtte a barátnőjét

Élete legnehezebb találkozója előtt áll a korábbi paralimpiai bajnok, aki 2013-ban agyonlőtte a barátnőjét.

A dél-afrikai börtönhatóság szakértői készítik fel az Oscar Pistorius, korábbi paralimpia bajnok rövidtávfutó által agyonlőtt Reeva Steenkamp szüleit arra, hogy személyesen találkozzanak lányuk gyilkosával. A találkozó, amit az egykori sportoló védője kezdeményezett még tavaly, fontos eleme lenne Pistorius szabadlábra helyezési tárgyalásának. Azonban mind a találkozó, mind a tárgyalás időpontja tolódik.

Pistorius ügyvédje, Julian Knight korábban úgy nyilatkozott, azt reméli, hogy a találkozóra még 2021. decemberig sor kerül, egyben jelezte, hogy a végtelenségig nem fognak várni. Ugyanakkor, az nlc kérdésére azt közölte Knight, továbbra is bíznak benne, hogy Pistoriusnak valóban lesz lehetősége egykori kedvese szülei szemébe nézni.

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp dél-afrika gyilkosság

Oscar Pistorius és Reeva Steenkamp egy rendezvényen Johannesburgban, 2012-ben (Fotó: Waldo Swiegers/Heat Magazine/Gallo Images/Getty Images)

Az egykori sztársportolót ennek érdekében tavaly év végén átszállították a Gqeberha nevű kikötővárosba, egy olyan börtönbe, amely közelebb van June és Barry Steenkamp otthonához.

A volt sportoló börtönkörülményeiről kérdésünkre nem árult el részleteket az ügyvéd, mert állítása szerint erre nem kapott engedélyt.

Kicsoda Oscar Pistorius?

A most 35 éves Oscar Pistorius mindkét lábát amputálni kellett térd alatt még egyéves kora előtt egy veleszületett rendellenesség miatt. Ő volt az első művégtaggal rendelkező sportoló, aki azok után, hogy hatszoros paralimpiai bajnok lett, kvalifikálta magát az olimpiai játékokra is. Nemzetközi példakép státusza azonban egy éjszaka alatt szertefoszlott, amikor 2013-ban Valentin-napon a saját otthonukban agyonlőtte barátnőjét, a 29 éves modellt, Reeva Steenkampet.

Pistoriust gondatlanságból elkövetett emberölésért 2014-ben hat év börtönre ítélték. Az ítéletet azonban később szándékos emberölésre módosították, a szabadságvesztés időtartamát pedig 13 évre változtatták. Pistorius a mai napig tagadja, hogy szándékosan végzett volna barátnőjével. Állítása szerint azért lőtt a mellékhelyiség ajtaja mögött tartózkodó lányra, mert az éjszaka közepén felriadva azt hitte, hogy egy betörő jutott be a nagyfokú védelemmel ellátott pretoriai otthonába. Mint mondta, zajt hallott az ajtó mögül és ösztönösen sütötte el négyszer is a fegyvert.

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp dél-afrika gyilkosság

Oscar Pistorius átsétál a tárgyalótermen művégtagok nélkül, a 2016-os bírósági meghallgatásán (Fotó: Siphiwe Sibeko – Pool/Getty Images)

Mivel időközben a kiszabott börtönbüntetésnek valamivel több mint a felét letöltötte, tavaly júliusban megnyílt a lehetősége arra, hogy kérvényezze szabadlábra helyezését – és ezzel élt is.

Figyelemre méltó körülmény, hogy Dél-Afrikában egy különleges, viszonylag új jogi mechanizmuson keresztül van lehetőség a bűncselekmények áldozatainak, illetve, gyilkosság esetén, az áldozatok hozzátartozóinak arra, hogy érdemi szerepük legyen az elítéltek szabadlábra helyezési eljárásában. Ennek az eljárásnak a célja az, hogy az elkövető szembesüljön tetteinek következményeivel és megbánást tanúsítson, miközben az áldozatok, illetve az áldozatok hozzátartozóinak – elméletileg – segít feldolgozni rettenetes veszteségüket.

A dél-afrikai börtönhatóság szóvivője, Singabakho Nxumalo az eljárással kapcsolatban a News24-nak arról beszélt, hogy az úgynevezett áldozat-elkövető párbeszéd egy nagyon érzékeny, érzelmekkel telített folyamat. Éppen ezért magasan képzett szakemberek készítik elő és vezetik le a találkozókat, hogy biztosítsák, valamennyi résztvevő erőt tud meríteni az eseményből. A szóvivő a dél-afrikai portálnak jelezte azt is, hogy azért sem lehet időkeretet rendelni az ilyen találkozókhoz, mert akkor kell megtörténniük, amikor már minden fél fel van rá készülve.

Oscar Pistorius Reeva Steenkamp dél-afrika gyilkosság

Az áldozat szülei, June és Barry Steenkamp a pretoriai legfelsőbb bíróságon, 2014-ben (Fotó: Herman Verwey-Pool/Foto24/Gallo Image/Getty Images)

Lányuk halála óta Reeva Steenkamp édesapja többször is beszélt arról, hogy szeretne személyesen találkozni Pistoriussal, mert úgy érzi, sok dolog van, ami nem derült ki a tragédiával kapcsolatban. Az áldozat édesanyja ugyanakkor nem remél semmit egy ilyen találkozótól. Az asszony a Good Morning Britain reggeli műsorban korábban arról számolt be, hogy szeretné, ha a férfi leülné a büntetése teljes időtartalmát.

A bocsánatkérés nem elég válasz arra, hogy meghalt. [Reeva] nagyszerű ember volt és előtte állt még az egész élet. [Pistorius] mindent elvett tőle és tőlünk is. De én már megbocsátottam neki, Istenen keresztül megbocsátottam. Ezt kérte tőlem az Úr, de ez nem jelenti azt, hogy a tettéért nem kell megfizetnie

– fogalmazott megtörten a 29 évesen megölt Reeva Steenkamp édesanyja.

Nem mellékes, hogy Pistorius tavaly már levelet is írt a Steenkamp házaspárnak, s noha annak tartalmát nem ismertették, ügyvédjük akkor annyit elárult a sajtónak, hogy a férfi sorai sok sebet téptek fel Steenkampék lelkében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top