nlc.hu
Életmód

Évekkel rövidítheti életünket a rendszeres sózás

Évekkel kevesebbet élhet, aki rendszeresen megsózza az ételét

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték a kutatók, átlagosan kilenc éven át.

A férfiaknál több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot az ételek sózása. A félmillió brit részvételével készült tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe – írta a The Guardian cikke alapján az MTI.

kiborult sótartó

(Fotó: Pixabay)

A tanulmány nem zárta ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de a szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy

érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta.

Véleményük szerint már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem, vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.

A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába.

28 százalékkal nőtt az idő előtti halál kockázata azoknál, akik rendszeresen sóztak, mint akik nem vagy csak ritkán tettek sót az ételükhöz.

Az 50 évesen az ételüket mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb. Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója – aki nem vett részt a kutatásban – hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már nem sózzák meg.

Tavaly a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlásokat fogalmazott meg az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére. A szervezet napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl. Évente ugyanis globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből szerintük hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top