nlc.hu
Életmód

Sokkoló, mi minden van egy gólyaköpetben

Megdöbbentő fotót tettek közzé a madármentők: ijesztő, mi mindent nyel le egy gólya az emberek hibájából

Ez a szomorú valóság.
gólya

Sokkoló fotót tett közzé Facebook-oldalán a Mályi Madármentő Állomás. Megmutatták, mi minden van egy fiatal gólya köpetében, azaz a kiöklendezett megemésztetlen táplálékukban.

A női hajgumitól kezdve, az üvegen át, a műanyag darabokig, minden volt benne. Nem is beszélve a szanaszét hagyott bálamadzagokról, ami a lábukra tekeredik és teljes elhalást tud okozni” – írták bejegyzésükben, fotót is csatolva a köpet tartalmáról.

A madármentők arról is beszámoltak, hogy idén több bejelentést is kaptak egy olyan gólyáról, amelyik purhabba lépett és az rákötött a lábára. 

A fehér gólyák hazai egyedszáma amúgy csökkenőben van: a 2014-es 5600-5800 párral szemben 2019-ben már csak 4000 itt fészkelő párról tudni – erre nemrég hívta fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A csökkenés hátterében az áll, hogy kevesebb az üde, nedves gyep és mocsár; csökken a zsákmányállatok száma; előfordul az áramütés; sok vegyszert használnak a mezőgazdaságban, valamint átalakulnak a telelőhelyek is.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még gólyákról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top