nlc.hu
Életmód

Tévhitek az álmokról

A 4 leggyakoribb tévhit az álmokról

Az álmok világa számos szempontból rejtélyes, ennek következtében pedig jó néhány tévhit is kering a témával kapcsolatban. Íme a leggyakoribbak!

1. Nem mindenki álmodik

Egy 2015-ös francia kutatásban a szakemberek REM alvási viselkedészavarban szenvedő egyéneket vizsgáltak, akiknek közel 4 százaléka azt is állította, hogy soha nem álmodik. A résztvevőket megfigyelték alvás közben, és azt találták, hogy még azok is, akik tagadták, hogy álmodnának,  mutattak olyan jeleket, péládul úgy mozogtak, amiből arra lehetett következtetni, hogy valójában álmodnak. Valószínűbb tehát, hogy ezek az emberek egyszerűen nem emlékeznek az álmaikra. Bár a felnőttek átlagosan négy-hat álmot látnak éjszakánként, a legtöbben ezek 95-99 százalékát elfelejtik.

2. Ha emlékszel az álmaidra, azt jelenti, hogy jól aludtál

Elterjedt tévhit az is, hogy ha ébredés után fel tudjuk idézni az álmainkat, azt jelenti, hogy jól aludtunk. Valójában ugyanis a rosszul alvó emberek nagyobb valószínűséggel emlékeznek az álmaikra. Egy 2014-ben készült kutatásból kiderült, hogy azok a vizsgált személyek, akik emlékeztek álmaikra, gyakrabban ébredtek fel és kétszer annyi időt voltak ébren, mint azok, akik nem. Ugyanez a tanulmány rámutatott arra is, hogy az alváshiányos emberek általában nagyobb alvásintenzitást mutatnak az alatt az értékes néhány óra alatt, amikor sikerül aludniuk, ami viszont élénkebb álmokhoz vezet, melyekre aztán nagyobb eséllyel emlékeznek.  

Alvás, álom

Fotó: Getty Images

3. Csak az alvás REM fázisában álmodunk

Sokáig a szakemberek is úgy tartották, hogy az álmok csak az alvás REM, vagyis a gyors szemmozgásokról (rapid eye movement) elnevezett fázisában fordulhatnak elő. Mára azonban bebizonyosodott, hogy valójában egész éjszaka, az alvás különböző szakaszaiban egyaránt álmodhatunk. Tény ugyanakkor, hogy a REM-alvás során látott álmainkra nagyobb valószínűséggel emlékezünk, mivel ezek általában intenzívebbek, izgalmasabbak, különösebbek, míg a többi alvási fázisban látott álmok rendszerint egyszerűbbek, kevésbé hagynak bennünk nyomot.

4. A sajt fogyasztása rémálmokat okoz

A tévhit pontos eredete ismeretlen, azonban tény, hogy sokan úgy tartják, ha sajtot eszünk lefekvés előtt, rémálmaink lesznek. 2005-ben a British Cheese Board finanszírozásában készült tanulmány azonban cáfolja ezt a mítoszt. A kísérletben 200 résztvevő 20 gramm sajtot fogyasztott el fél órával lefekvés előtt. A sajtfogyasztók 67 százaléka számolt be másnap arról, hogy emlékszik álmaira, de egyikük sem nyilatkozott úgy, hogy rémálmai lettek volna. Az alvást sokkal inkább megnehezítheti, ha lefekvés előtt bőségesen étkezünk, függetlenül attól, hogy a menü tartalmazott-e sajtot vagy sem. A bélrendszer aktivitása, az emésztési zavarok vagy épp a gyomorégés ugyanis zavarnak az alvásban és megnövelhetik annak az esélyét is, hogy kellemetlen álmokat lássunk.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top