Az olasz éttermek asztalaira a megszokottnál kevesebb jut egy tradicionális kedvencből, a Spaghetti alle vongole-ből. Ez a kagylós tésztaétel édesvízi kagylóból készül, csakhogy a Pó folyó vízszintje jelenleg nagyon alacsony – derül ki az rtl.hu híréből.
A Pó deltájában mindig is keveredett egymással az édesvíz és a sós tengervíz, csak míg a korábbi években ez a folyó nagyjából két kilométeres szakaszát érintette, ez idén az aszály miatt 38 kilométerre tehető. A forróság és a sós víz térnyerése miatt az algák elárasztották a területet, ez pedig az édesvízi kagylók tömeges pusztulásához vezetett. A halászok szerint a hatóságok nem végzik el a szükséges vájásokat a lagúnában, ezért is növekszik a sótartalom. Délutánra a forróság kiszárítja a lagúnát, akár traktorral is lehetne közlekedni rajta, ez pedig egyáltalán nem megfelelő élettér a kagylóknak.