nlc.hu
Életmód

Az aszály kinyírhatja a kagylós spagettit is

Az aszály kinyírhatja az olaszok kedvenc ételét, a kagylós spagettit

Az olasz éttermekben óriási a kereslet az édesvízi kagylóból készült Spaghetti alle vongolére, de úgy fest, egyre kevesebb lesz hozzá az alapanyag, hogy elkészítsék.

Az olasz éttermek asztalaira a megszokottnál kevesebb jut egy tradicionális kedvencből, a Spaghetti alle vongole-ből. Ez a kagylós tésztaétel édesvízi kagylóból készül, csakhogy a Pó folyó vízszintje jelenleg nagyon alacsony – derül ki az rtl.hu híréből.

Kagylós spagetti

Spaghetti alle vongole (Fotó: Getty Images)

A Pó deltájában mindig is keveredett egymással az édesvíz és a sós tengervíz, csak míg a korábbi években ez a folyó nagyjából két kilométeres szakaszát érintette, ez idén az aszály miatt 38 kilométerre tehető. A forróság és a sós víz térnyerése miatt az algák elárasztották a területet, ez pedig az édesvízi kagylók tömeges pusztulásához vezetett. A halászok szerint a hatóságok nem végzik el a szükséges vájásokat a lagúnában, ezért is növekszik a sótartalom. Délutánra a forróság kiszárítja a lagúnát, akár traktorral is lehetne közlekedni rajta, ez pedig egyáltalán nem megfelelő élettér a kagylóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top