nlc.hu
Életmód

A Hambulancia térkép ma is él

„A mentők azóta is hálásak a rosszindulatú feljelentésért” – országszerte működnek a Hambulanciák

A magyar mentősök több mint 200 ezer alkalommal nyitották meg a Hambulancia térképet. Emlékeztek még a történtekre?
Három magyar mentős egy mentőautó előtt, a középső kolléga kezében a Hambulancia "tanúsítványt" mutatja

Egy egészen döbbenetes esetet követően tavaly indult a vendéglátósok által kitalált – és működtetett – kezdeményezés. Nem véletlenül jelentettük meg akkori cikkünket ezzel a címmel: Házmesterország: valaki feljelentette a mentőst, aki megállt ebédelni – És erről fotóbizonyítékot is mellékelt.

Ne feledjük, hogy ekkor zajlott a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely jóval súlyosabb volt az első és második hullámnál. „Mint kiderült, az illető még fotót is mellékelt a „felháborító” esetről. Ezen az látszik, hogy a non-stop dolgozó mentők épp hamburgert kérnek elvitelre egy Szentendrei úti büfénél” – írtuk 2021 áprilisában.

A hétköznapi magyar abszurdot követően az Országos Mentőszolgálatnak magyarázkodnia kellett amiatt, hogy nem ellátás közben vagy ahelyett álltak meg ételt venni, és „nem veszélyeztette az egység riaszthatóságát vagy befolyásolta a „bevonulás” útvonalát. A panasz szerint ez hosszú percekig tartott, (a mentő fedélzeti számítógépe alapján) valójában mindössze 1 perc 51 másodpercet vett igénybe. A vizsgálat ráadásul azt is feltárta, hogy bajtársaink ugyan megvásárolták a kifogásolt hamburgert, állomáshelyükhöz érve azonban riasztást kaptak, így elfogyasztani csak jóval később tudták ebédjüket” – írták tavaly.

Miközben a jó érzésű embernek olvasni is kínos, hogy ezért a járvány alatt fantasztikus munkát végző egészségügyi dolgozóknak magyarázkodniuk kellett, országszerte vendéglátósok sora demonstrálta véleményét a Hambulancia-éttermekhez való csatlakozással.

Létrejött egy országos adatbázis azon vendéglátóhelyekből, ahol kedvezményes, valamint ingyenes fogyasztást kínálnak a mentősök számára. A mentőszolgálat minap közzétett posztja szerint munkatársaik immár „több mint kétszázezer alkalommal nyitották meg a kedvezményes vagy ingyenes étkezést kínáló vendéglátóhelyek térképét”.

A kezdeményezés tehát – oly sok jóindulatú akcióval ellentétben – nem bizonyult tiszavirág-életűnek, pékségek, büfék, kifőzdék és éttermek százai vesznek részt benne. Ráadásul éppen egy olyan szektorból érkezik a segítség, amely korábban nem látott megpróbáltatásoknak van kitéve először a Covid, a bezárások, a turisták időszakos eltűnése, a rekord arányú munkaerőhiány, majd a rezsi hamarosan érvénybe lépő megtöbbszöröződése miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top