nlc.hu
Életmód

Extrém falevél-hullás augusztusban

Tömegével hullanak a falevelek, pedig még csak augusztus van

Az extrém helyzet extrém reakciót vált ki a fákból.
falevél

Az ország számos pontján megfigyelhető, hogy a fák levelei összepöndörödnek, elszáradnak és lehullanak, mintha ősz lenne. Az ok egyértelműen az aszály: a talajvíz annyira mélyen van, hogy abban már sok fa gyökere sem tud megmártózni, illetve ilyenkor más károsító tényezők hatása is összeadódik, felerősödik – írja a 24.hu.

Amit látunk, az a fák kényszerű, extrém reakciója az elmúlt 120 év legszárazabb 7 hónapjára, és kérdés, hogy egyáltalán túlélik-e. Nem lehet megjósolni, hogy ezek a fák kihajtanak-e jövő tavasszal, vagy esetleg még idén nyáron, ha kiadós esőt kapnak. 

Az egészséges fák képesek túlélni 2–3 aszályos évet is, ám nyilván minél tovább tart a szárazság, és minél inkább kapcsolódik hőhullámokhoz – mint idén is –, annál kisebb az esélyük” – mondta el Dr. Aszalós Réka erdőökológus. Ráadásul az ilyen évek lassabb növekedést, lecsökkent magtermést és legyengült immunrendszert is jelenthetnek, a szárazságtól legyengült fák pedig ki vannak téve a rovarkárosítóknak, gombáknak, betegségeknek.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top