nlc.hu
Otthon

Műholdképen a hazánkat sújtó történelmi aszály

Így néz ki egy műholdképen a hazánkat sújtó történelmi aszály

1901 óta nem esett ennyire kevés csapadék, az éves átlag fele hiányzik a hazai földekről, vizekből.
Száraz föld

A klímaválság következményei minket sem kerülnek el, hatalmas aszály sújtja Magyarországot is. Az Országos Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint 1901 óta nem esett ennyire kevés csapadék, az éves átlag fele hiányzik a hazai földekről, vizekből.

A RTL.hu azt írja, hogy a vízgyűjtőkön már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja pedig tovább növelte ezt a hiányt.

Az aszályhelyzet nemcsak a tavak és folyók rendkívül alacsony vízállásában mutatkozik meg, de a Magyarország területét takaró növényzet kiszáradásában is. Az alábbi műholdképeken jól látszódnak a következmények. A NASA Modis műhold adatbázisából lekért egy évvel ezelőtti és mostani fotók közt megdöbbentő a különbség: a zöld területek mintha teljesen eltűntek volna, csupán a hegyekben és a folyók mentén tartanak ki összefüggőbb foltokban az erdők és bozótosok:

Tudtad?
A klímaválság ellen mi, hétköznapi emberek is sokat tehetünk: ültessünk fákat, számoljuk fel a betont, és a járólapokat az otthonunk környékéről, a kertjeinkből, helyette rácsos borítás között engedjünk minél több talajt egészségesen tobzódni.

Kiemelt kép: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top