nlc.hu
Otthon

Vízhiány Magyarországon és Európában

Ijesztő jövőt vetít előre a mostani aszály és vízhiány Magyarországon

Lehet, hogy egyszer majd súlyos összegeket fizetünk a tiszta vízért?

A Szeged Vision  360 fokos körben megtekinthető képben mutatta meg, mi várhat ránk a nem is annyira távoli jövőben, a készítők látomása szerint például lehet, hogy néhány évtized múlva a vízhiány miatt a szegedi Belvárosi híd tövében 100 euróért lehet majd egy liter tiszta vizet vásárolni. Ám mielőtt mindenki kardjába dőlne, a csapat oldalán vannak olyan képek is, amelyek sokkal kedvezőbb színben tüntetik fel a jövőt, persze mindezért nekünk is tenni kell.

Mindeközben Magyarországról és a környező országokból is folyamatosan jönnek a hírek arról, mekkora a vízhiány, mennyire aszályos időket élünk. A Tiszán sajnos sorra dőlnek meg a rekordalacsony vízállások, 07.25-én reggel Szolnoknál -284 centiméteren állt a folyó. Amennyiben nem érkezik hamarosan csapadék, akkor a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízkivételi korlátozást vezethet be a teljes hossz mentén, írja az Agroinform.hu, amelynek cikkében sorra veszik, hogy itthon milyen vizes élőhelyek kerültek veszélybe a Velencei-tótól kezdve a Balatonon át a Vekeri-tóig.

A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én

A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. (Fotó
MTI/Czeglédi Zsolt)

Hozzáteszik, nemcsak Magyarországon nagy a baj, az elmúlt 70 év legrosszabb aszálya gyakorlatilag lecsapolta az olasz Pó folyót. Olaszország szükségállapotot emiatt hirdetett ki a folyó mentén, amely az ország mezőgazdasági termelésének mintegy harmadát biztosítja, miután 1800 óta a legmelegebb júliust élte át, és a hőmérséklet várhatóan a jövő héten is emelkedni fog.

Mindeközben legalább 1200 éve nem volt a mostanihoz fogható szárazság Spanyolországban és Portugáliában.  Az Ibériai-félszigetet az elmúlt években egyre több hőhullám és aszály sújtotta, az idei május volt az eddigi legmelegebb Spanyolországban. Környezetvédők szerint a régió leghosszabb folyóját, a Tajót is a teljes kiszáradás fenyegeti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top