nlc.hu
Életmód

Ezért rossz, ha éjszaka töltöd az iPhone-od aksiját

Lassan süti meg a telefonja aksiját, aki mindig éjszaka dugja fel töltőre

Nem tesz jót az aksinak, ha egész éjjel átjárja az áram adta forróság.

Kaptad már azon magad, hogy hozzáértél a töltőn lévő telefonodhoz, és azt érezted, hogy a készülék eléggé felforrósodott? Ez jellemzően csak néhány fok plusz hőmérsékletet jelent a szobahőmérséklethez képest, ám így sem tesz jót a telefonnak, ha hosszabb távon kell elviselnie a felmelegedést. A szakértők szerint ezért sem ajánlatos az iPhone-okat éjszaka, alvásidő alatt töltőre tenni – írja a LadBible.

Telefon töltés

Egy iPhone töltés közben (Fotó: Pixabay)

A cikk által megszólaltatott technológiai szakember, Adrian Kingsley-Hughes szerint az IOS rendszerek rendelkeznek egy Optimised Battery Charging funkcióval, ami azt jelenti, hogy a telefon akkumulátora maximum 80 százalékig töltődik fel, és csak azután tölt tovább, ha újra használni kezdjük. Ez egy akkuvédelmi, az élettartamot meghosszabbító funkció, csakhogy a szakember szerint hiába a védelem, a töltőn lévő iPhone így is melegszik, a hosszú távú melegedés pedig szép lassan megsüti az akkumulátort. A szakember szerint egyrészt lehetőleg ne éjszaka, alvás közben töltsük az iPhone-unkat, másrészt azt javasolja, hogy ha megoldható, ne egy, hanem két töltéssel oldjuk meg a feltöltését. Ő például minden reggel felteszi a készüléket a töltőre otthon fél órára, ami elég ahhoz, hogy biztosan ötven százalék feletti legyen a töltöttsége, majd délután az irodában még felrakja egy kicsit, hogy nyolcvan százalék körül legyen az aksi, amikor elindul onnan. Ezzel a módszerrel az akkumulátorok nem melegednek túl és tovább használhatók lesznek. És abba sem ár belegondolnunk, hogy amennyiben a telefonunk minden éjjel töltőn van, akkor egy év alatt 3-4 hónapnyi időt töltjük, ami önmagában sem hangzik túl jól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top