nlc.hu
Életmód

Pániktankolást okozhatnak a benzinkút-bezárások

Pániktankolás kezdődhet a hétvégi benzinkút-bezárások előtt

2000 hazai benzinkútból 5-600 üzemszünettel tiltakozik amiatt, hogy nem kapták még meg a júliusi állami támogatást.

A Független Benzinkutak Szövetsége a hétvégén jelentette be, hogy több benzinkút tiltakozásul üzemszünetet tart augusztus 19-én és 20-án, amiért még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként húsz forintos állami támogatást, ráadásul augusztustól minden korábbinál kevesebb üzemanyagot szállítanak a nagykereskedők, a megrendelt mennyiségnek csak a felét. A Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Start című műsorában most azt mondta, hogy miután emiatt a 2000 hazai benzinkútból 5-600 kiesik a hétvégén, a napokban elindulhat egy komolyabb pánikvásárlás – számolt be a 444.

Üzemanyag töltőpisztolyok.

Fotó: Pixabay

Bujdos Eszter szerint az emberek sokszor túlvásárolják magukat, de elmondta, hogy senkinek sem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot. Megismételte, amit korábban már több ízben is hangoztatott, azaz, hogy az ársapka egy nem fenntartható rendszer. Szerinte ezt az is mutatja, hogy a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is egy komoly veszteséget okoz.

Azt mondta, sokat tudna segíteni az exportált üzemanyag mennyisége a kis benzinkutaknak, ők ugyanis jelenleg az igényeik 50 százalékát kapják meg, ami sok esetben már a hét közepén elfogy. Szerinte a hatósági ár eltörlése azonnal javítana az ellátási helyzeten, de amíg az olaj a jelenlegi szinten van, és a forint is stagnál, addig azonban nem lehet arra számítani, hogy a piaci ár jelentősen csökkenni fog.

A Független Benzinkutak Szövetsége egyébként korábban azt is jelezte, hogy a hétvégén a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak továbbra is nyitva lesznek. A szövetség felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy a MÁSZ tagvállalatai által üzemeltetett mintegy ezer töltőállomás nem lesz képes teljes mértékben ellátni a hazai több mint kétezer benzinkút által biztosított üzemanyag-kiskereskedelmi szolgáltatást, ezért kérik a fogyasztókat, hogy a jelzett időszakra tervezett vásárlásaiknál erre legyenek tekintettel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top