nlc.hu
Életmód
Sógorom miatt válunk

A férjem a testvére biztatására adta be a válópert

Nehéz a válás előtti időszak, pláne, ha az egyik fél ragaszkodik a partneréhez, és szeretné, ha minden úgy lenne, mint régen. Néha azonban jobb, ha megnézzük a tényeket, és inkább átgondoljuk, tényleg voltunk-e annyira boldogok, hogy megérné folytatni? Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus tanácsadó válaszol egy újabb olvasói levélre.

Nehéz helyzetben vagyok. A férjem 40 év házasság után a testvére biztatására beadta a válópert. Áprilisban elköltözött a közös otthonunkból, azóta azt se tudom, hol lakik – a közösen vett autónkkal ment el. Nem tudom, hogy mi a szándéka a továbbiakban, ritkán jön haza a házba, sőt, nem is jön be. Tartottunk állatokat, eladott azokból, de még vannak, és őket én intézem, ő nem törődik velük. A házban együtt lakunk a lányommal és az unokámmal. Ő volt, hogy ivott, és nem volt beszámítható. Volt, hogy öngyilkossággal fenyegetett, az ő szülei meghaltak, akiket én gondoztam nyolc éven át a halálukig. Erre eléggé ráment az egészségem. Nagyon sok dologban a férjem mellett voltam a közös években, és olyan, mintha semmibe venné. Szeretném megmenteni a házasságunkat, de ez kettőnkön múlik. Hogyan tudnám ezt elérni?

– az olvasói levelet Irén (ál)nevű olvasónktól kaptuk, aki abban a témában írt levelet, hogy hogyan tudná megmenteni a házasságát. Úgy, hogy a férje úgy tűnik, ezt egyáltalán nem szeretné folytatni, legalábbis erre utaló jelek vannak. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Azt a házasságot lehet megmenteni, amiben még van érzelmi tartalék

Minden házasságban megtörténhet, hogy akkora fájdalmat okozunk valamivel egymásnak, hogy ha felidézzük évek múlva is az eseményt, még akkor is fáj. Ezek a nehéz érzések szó szerint pusztítóak, nehéz a megbocsátás és csak a harag van. Azonban ha a dühöt választjuk, falat emelünk egymás közé, a keserűség és a harag pedig annyira erősek, hogy megváltoztathatják az életünket szó szerint. Lehetetlenné teszik ezek az érzések, hogy nyitott szívvel járjunk, és képtelenné válunk az igazi szeretet érzésére. Jellemzően akkor történhet ez meg, ha nem tudunk túllépni egy adott problémán, ha nem tudunk megbocsátani a partnernek. 

Vannak egyértelmű jelei annak, hogy a düh vezérli az érzelmeinket a párkapcsolatban:

-az erős haragnak köszönhetően a partnereddel való legkisebb egyet nem értésnél is robbanunk

-a testben a fizikai folyamatok megváltoznak, alvászavarral, fejfájásokkal, koncentrációs zavarokkal találkozhatunk

-se a könyvek, sem a filmek nem kötnek le, folyamatosan a sérelemre emlékeztetnek (ilyen a megcsalás például)

-a partner sok-sok állítását és tettét negatív irányból közelítjük meg, nem pedig a tényeket, a bizonyítékot nézzük

-a partner szégyenérzetét kihasználva igyekszünk átvenni az irányítást felette

-nem megy a megbocsátás, sőt, az az érzés az erősebb, hogy neki kellene bocsánatot kérnie, hiába tette ezt már meg többször is

szakítás

Forrás: Getty Images

Az olvasói levélben mindaz, amit látunk, egy nem jól működő házasság jellemzői. Sajnos a bántalmazás is jelen lehet, az alkoholproblémákkal együtt, így feltételezhető, hogy rengeteg olyan sérelem érte már olvasónkat, amiket nehezen tud megbocsátani. Lehetséges, hogy az elfojtott dühvel, a haraggal nagyon nehézzé váltak a közös mindennapok, és ezen az öngyilkossággal való fenyegetőzés sem segített. Érdemes azt tudni, hogy amikor fizikai-érzelmi bántás történik a kapcsolatban, akkor az minden esetben mérgező kapcsolatot jelent. Ezekben a kapcsolatokban sokat veszíthetünk akkor is, ha benne ragadunk: sajnos tényleg könnyen benne lehet maradni ilyen házasságokban akár évekre. Nagyon nehéz a különválás. Akkor lehetne folytatása akár párterápiával, akár házassági tanácsadással, ha mindkét félben lennének még pozitív érzelmek is, kölcsönösen. 

Bár most nagyon nehéz lehet olvasónknak mindaz, amit átél, azonban hosszú távon lehetséges, hogy a távolság elhozhatja a várva várt boldogságot. Semmi szégyellnivaló nincs abban sem, ha olvasónk azért nem tud a válásra gondolni, mert úgy látja, nincs hova mennie, nem tudna megélni, nehézséget, akadályt jelentene számára a válás. Pedig olyan partner mellett a harmonikus, kiegyensúlyozott mindennapok elérhetetlen álomnak tűnhetnek, aki alkoholfogyasztásával beszámíthatatlanná válik, ha öngyilkossággal fenyegetőzik, és ha hirtelen kiszakítja magát a házasságból, majd szótlansággal büntet. 

A válás utáni életrendezés a legnehezebb feladat, amivel mindenkinek szembe kell néznie, ráadásul az anyagiak, az egzisztencia is komolyan sérülhetnek. Ha van olvasónknak olyan barátnője, aki megértő és akivel beszélgethet a gondokról, javaslom, hogy tegye meg minél többször. Ha van a közelben családsegítő, esetleg szakorvosi rendelő, ahol van pszichológus, őket is javaslom, a szakorvosi rendelők többségében, de akár a kórházakban is ingyenesen igénybe lehet venni pszichológus segítségét. Igen nehéz érzésekkel és nagyon nehéz élethelyzettel néz szembe most olvasónk. Emiatt is lenne célszerű külső segítséget kérni a megoldásban, a nehéz érzelmek feldolgozásában.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top