nlc.hu
Életmód

Érdemes csak a gyerekek miatt nem elválni?

„Csak a gyerekek miatt maradnék vele, bezárkóztam”

Minden házasság, hosszú távú párkapcsolat éveiben lehetnek úgymond telek, azaz olyan időszakok, amikor kissé elhidegülünk egymástól, amikor úgy érezzük, talán érdemes elgondolkodni és megállni, merre is tartunk. Olvasónk is ebben a pillanatban van, és innen még rengeteg választása lehet. Sereg Tímea pártanácsadó és szexológus tanácsadó válaszol az olvasói kérdésre.

„Facebookon láttam, hogy lehet párkapcsolati segítséget kérni, így élnék ezzel. A párommal 11 éve élünk együtt. Fiatalkori szerelemmel indult, én 19 voltam, ő 29 volt, mikor megismerkedtünk. Hamar szülőkké váltunk, két gyermekünk született. Éljük a mindennapokat csendben, veszekedés nélkül. A napi beszélgetések megvannak közöttünk, de az érzelmeinkről nagyon ritkán és keveset beszélünk. Az elmúlt fél évben annyira felgyorsultak a mindennapok, hogy teljesen elfeledkeztünk egymásról, elhidegültünk.

Nyáron sikerült három napot gyerekek nélkül, kettesben eltöltenünk, de számomra ez a pár nap már nem segített. Nem tudom már felé kimutatni az érzéseimet, mert úgy érzem, hogy nincsenek. Pedig ő remek apa, férj.  Mindent megcsinál itthon is (mosogatás, felmosás, mosás…), a gyerekekkel is szuperül elvan. Nem tudom, mit csináljak, merjek-e lépni egyet, és azt mondjam vége, hisz csak a gyerekek miatt nem szeretnék együtt maradni vele. Vagy adjak még időt magamnak? Így viszont teljesen bezárkózom, feszült vagyok, és ezt már sajnos mások is észreveszik rajtam. Szívem szerint most egyedül maradnék, de az eszem mást mond. Beszéltünk erről, bár ennyire őszinte nem voltam vele, akkor egy kis időt adtunk magunknak, itt tartunk most”

– az olvasói levelet Klára (ál)nevű olvasónk küldte, és tökéletesen leírja, milyen az, amikor két ember érzelmileg elhidegül egymástól, mennyire könnyen belecsúszhat bárki ebbe a helyzetbe. Az már előrelépés, hogy olvasónk felismeri, hogy miben él, és az is jó, hogy gondolkodik a megoldáson. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

Mielőtt válásra kerülne a sor, érdemes megpróbálni a párterápiát

Az érzelmi elhidegülés sosem egyik napról a másikra történik, hanem lassú folyamat, amiben általában rengeteg ki nem mondott sérelem, harag és düh van. Sok-sok nő képes úgy élni, hogy lenyeli a gondokat, nem konfrontálódik, csakhogy a családi egységet egyben tartsa: tekintettel van a gyerekekre, a partnere érzéseire. Eközben pedig szépen lassan eltávolodik érzelmileg, és egyre nehezebb más örömöt találni a közösen felépített családban, mint a gyerekekkel való foglalkozás. Az, hogy a gyerekek távollétében mennyire tudunk egymás partnere lenni, attól is függ, hogy a házasságban mennyire voltunk képesek megtartani azt, hogy férfi és nő is legyünk, ne csak apa és anya.

Rengeteg házaspár ott követi el az első nagyobb hibát, hogy a gyerekek születésével elkezdik egymást apának és anyának hívni (vagy ezek becenevein). A gyerekek alvási szokásai, az édesanya és a gyerekek közös alvási szokásai eltávolodást eredményezhetnek a házaspár életében, és ez olyan gyorsan történik meg, hogy szó szerint tényleg vannak, akik meg sem tudják mondani, mikor töltöttek időt utoljára csak kettesben. Az élet egyéb területein is bekúsznak az élet nehézségei, a családi gondok, egzisztenciális válságok, munkahelyi nehézségek. Ezek pedig egyre több feszültséget, intimitási problémát, vitákat, veszekedéseket és a szex mellőzését is okozhatják. Lavinaként borulhat ránk minden, ha nem figyelünk oda tudatosan az életünkre.

család

Forrás: Getty Images

Olvasónk problémakörére a legjobb megoldás a párterápia lenne, amennyiben a férje is képes tenni még azért, hogy kettejük közös kapcsolatát rendezze. A párterápia azért is jó ilyen helyzetekben, mert segít abban, hogy megtalálják a közös kommunikációt, és kiderüljön, van-e még annyi érzelmi tartalék a házasságban, ami miatt érdemes folytatni. Így az is gyorsan kiderülhet a szakemberrel való közös munkában, hogy tényleg vége van-e a házasságuknak.

Nehéz döntés az, amiben olvasónk van, és emiatt is lenne fontos, hogy keressen valakit, akivel őszintén mindent megbeszélhet. A már nem működő házasságot jobb úgy lezárni, hogy azokat a problémákat, nehézségeket, haragot nem visszük magunkkal tovább, hanem valahogyan feloldjuk, megoldást találunk rá. Ha nem is a partnerrel együtt, de szakember segíthet abban, hogy valóban tiszta lappal lehessen indulni a válás utáni élethelyzetben. Arra is felkészíthet, ami a válással együtt járhat. Ha pedig a párterápia alatt kiderül, hogy még van érzelmi kötelék, csak az egymáshoz vezető utat nem találták, akkor az úgynevezett újraromantizálás módszerével ismét megtalálhatják egymásban azt a férfit és nőt, akibe anno beleszerettek. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top