nlc.hu
Életmód
Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

Az idén 100 éves HARIBO Goldbären a világ szinte valamennyi pontján elérhető; a kereslet hatalmas, a rajongók tábora pedig egyre csak nő. Aki azt hinné, mindez a véletlen műve, nagyobbat nem is tévedhetne: a titok egy száz éven keresztül tökéletesített recept.

Bár az elmúlt tíz évtizedben a HARIBO Goldbären receptúrája valamelyest változott, mind a mai napig Hans Riegel cukorkakészítő mester receptje szerint készül, aminek titkát állítólag szigorúbban őrzik, mint az USA Fort Knox-i aranytartalékait. Nem véletlen hát, hogy a beavatottak köre nem nagy, körülbelül tizenkét HARIBO-alkalmazott ismeri a hozzávalók pontos arányát. A féltve őrzött receptúrát teljesen csak az ismerheti meg, aki vállalja a szigorú „átvilágítást”.

Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

Természetesen a Goldbären rajongói nem bánják, ha nem ismerik a pontos receptet. A lényeg abban a mozdulatsorban rejlik, ami a zacskó feltépésével kezdődik, a gyümölcsös illat szagolgatásával, majd a kedvenc szín kikeresésével folytatódik, hogy aztán a fogak közé kerülhessen a puha gumicukor. Mindegy, hogy idős vagy fiatal élvezi a gumicukor kényeztetését, a hatás ugyanaz. Az ember édes csámcsogásba kezd, abbahagyni pedig csak akkor tudja, ha kiürült a zacskó.

Miközben az ember a Goldbärent majszolja, talán bele sem gondol, milyen gondos munka és precíz kutatás eredménye az, ami a zacskóba kerül: az ízlelés ugyanis egy több érzékszervre ható, agyunkban lejátszódó folyamat; jóízűen elfogyasztani valamit pedig csak akkor vagyunk képesek, ha igazán ismerjük azt. Egy ízlelési teszt során például a málnával ízesített zöld színű HARIBO Goldbären kóstolása közben az alanyok többsége először úgy hitte, málna helyett almát eszik, az agy ugyanis ezt az információt küldte számukra.

HARIBO

Bár egy zacskó HARIBO gyártása pont annyira összetett folyamat, mint egy Forma 1-es versenyautó finomhangolása, a gyárban bőven jut idő a mókára is. A németországi fejlesztési vezető például elárulta, az egykori cégvezető megtréfálására készítettek már halízű gumicukrot, de csempésztek a mackóba korábban curryt is. A HARIBO gyárban elméletileg bármilyen ízű gumicukrot elő tudnak állítani, legyen az sushi, brokkoli vagy épp vattacukor – és bár a pontos recept titkos, a Goldbären erejét az ikonikus forma, a vidám színek, a gyümölcsös ízek és az ideális puha állag adják.

A forma

Pont ahogy az Eiffel-tornyot és a Brandenburgi kaput, az emberek zöme a HARIBO kis medvéit is felismeri pusztán a sziluett alapján. Németországban, Ausztriában, Dániában és Franciaországban a Goldbären márkaismertsége egyenesen 100 százalékos. Ennek érdekében a mackók formája és mérete az egész világon egyforma: a gumicukor 23 milliméter magas, 10 milliméter széles és 2,3 grammot nyom, ami az optimális rágási időtartam miatt rendkívül fontos. Ha nagyobbak lennének, az már a nassolás élményének rovására menne. Az csak hab a tortán, hogy 1999 óta minden mackó mosolyog.

Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

A szín

A Goldbären gumicukrok színeit és ízeit száz éve úgy állítják össze, hogy közöttük mindenki megtalálja a maga kedvencét. 1989 óta a korábban elterjedt mesterséges színezékek helyett ma már kizárólag természetes színezőanyagokat használnak, amiket gyümölcs- és növénykoncentrátumokból állítanak elő. A Goldbären hat színben és ízben kapható: málna (sötétvörös), eper (világospiros), narancs (narancs), citrom (sárga), ananász (fehér) és alma (zöld). Az alma hatodik ízként 2007-ben került a zacskókba a mackók fennállásának 85. évfordulója alkalmából.

Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

Gyümölcsösség

Aki nyitott már ki a HARIBO-tól arany színű zacskót, tudja, hogy a Goldbären univerzum csábítása vár rá az ananász, alma, eper, málna, narancs és citrom illatával és ízével. Az érzés Forrest Gump karakterét idézi fel: „…az élet olyan, mint egy doboz bonbon… (vagy épp, mint egy zacskó színes Goldbären) …az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.”

Így lopta be magát mindenki szívébe a HARIBO Goldbären

Puhaság

Az álommunka igenis létezik. Egész nap nyalánkságokat kóstolni és még fizetést is kapni érte, igazi kényeztetés! A HARIBO munkatársai komolyan veszik a gumicukrok minőségellenőrzését: a Goldbären ízeit, gyümölcsösségét és puhaságát folyamatosan figyelik. Fontos, hogy már az ízlelés első mozzanata hibátlan legyen. A Goldbären összetéveszthetetlen puhasága hosszú évek kutatómunkájának eredménye, ahol nemcsak a nassoláshoz optimális textúrát kísérletezték ki, hanem a méretet is. Egyszóval a Goldbären nem a véletlen műve. Arra hivatott, hogy becsempéssze mindennapjainkba a gyermeki öröm apró pillanatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top