nlc.hu
Életmód

Rákjárvány

Járványszerűen megugrott a fiatalkori rákos megbetegedések száma

1990 óta világszerte megnőtt azon 50 év alattiak száma, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak.

A felmérések szerint 1990 óta világszerte megnőtt azon 50 év alattiak száma, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak – derült ki a Nature Reviews Clinical Oncology című lapban közzétett tanulmányból. A publikáció szerint ami kifejezetten aggasztó, az az, hogy a fiatalkori rákos megbetegedések számának növekedése nem lassul, és bár fejlődött sokat a szűrőrendszer (például akár már nyálból is kimutatható), ez önmagában nem magyarázza meg a tendenciát – írja a hvg.hu.

Shuji Ogino, a bostoni Brigham and Women’s Hospital patológusa szerint a kockázat a megbetegedésre minden korosztályban növekszik. A tapasztalatok szerint például az 1960-ban születetteknél nagyobb arányban alakul ki a rák 50 éves kor alatt, mint azoknál, akik az 1950-es években születtek, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy ez az emelkedés generációról generációra folytatódik.

A kutatók kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy nőtt-e az 50 éven aluli betegek aránya. Ehhez összesen 14 daganatos megbetegedést: emlő-, vastagbél- (CRC), méhnyálkahártya-, nyelőcső-, epevezeték-, epehólyag-, fej- és nyak-, vese-, máj-, csontvelő-, hasnyálmirigy-, prosztata-, gyomor- és pajzsmirigyrákot vettek górcső alá.

Azt találták, hogy 2000 és 2012 között a fenti megbetegedések mindegyikénél növekedés volt tapasztalható az 50 év alattiak esetében.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e valamilyen egyedi jellemzője az 50 éven aluli megbetegedéseknek, valamint, hogy az egyre nagyobb gyakoriság miatt tekinthetnek-e a betegségre járványként. Az összesítésük szerint úgy tűnik, hogy igen, legalábbis az 1990-es évektől kezdve egyértelműen ez a helyzet.

A csapat szerint bár a szűrés egyre jobb lett, ez önmagában nem magyarázza a tendenciát – azért sem, mert ott is növekedést tapasztaltak, ahol nem érhető el szűrőprogram.

A szakemberek szerint a nyomok arra utalnak, hogy például az étrend, az életmód, a testsúly és a környezeti kitettség valamilyen kombinációjának köszönhető ez az emelkedés. Erre utal az is, hogy a 14 vizsgált ráktípus közül nyolc az emésztőrendszerhez kapcsolódik.

rák

Fotó: National Cancer Institute/Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top