nlc.hu
Életmód

Spórolás a boltokban a rezsi miatt

Spórolásra kényszerülnek a boltok is, de a 18 fokos hőmérséklet nem járható út

Spórolási tippeket ad a boltoknak Országos az Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A mikrovállalkozások kivételével a teljes céges szektor szembesül a következő hónapokban a rezsicsökkentés megszüntetésével, azaz a piaci áram- és gázárakkal. Spórolásra kényszerülnek a kereskedők is, de a boltokban világítás és fűtés nélkül nem fogadhatnak vevőket, egyes élelmiszereket pedig hűteni kell. Ez azt jelenti: a középületekben alkalmazni kívánt módszerek, mint a 18 Celsius-fokos maximális hőmérséklet valószínűleg nem járható út az üzletek esetében – írja az RTL.hu.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke újra felvetette a vasárnapi boltzár bevezetésének ötletét. Szerinte ugyanis a boltok zárva tartásával heti egyszer kiválóan lehetne spórolni a rezsin.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az rtl.hu-nak elmondta, a boltzár kapcsán konkrét javaslatot még nem láttak, ezért egyelőre nem foglalkoztak a kérdéssel. Az OKSZ azonban összegyűjtötte azokat a vásárlói élményt nem befolyásoló módszereket, amelyekkel a szövetség tagjai hatékonyan takarékoskodhatnak az energiával. A rezsi növekedése ugyanis kínzó teher a kereskedőknek is, bár a nagyobb vállalkozások már eddig is piaci árat fizettek az áramért és a gázért.

Spórolási tippek a főtitkártól:

  • a nyitvatartási időben az eladótéri világítás felülvizsgálata, a vásárlói élményt nem befolyásoló mértékű csökkentése,
  • az üzlethelyiség egyéb részeinek gyengébb világítása (pl. raktárbejárat előtt, bevásárlókocsik, kosarak tárolóhelye körül),
  • a légkondicionálók hőmérsékletének szabályozása a külső hőmérséklethez igazodva, túlzott hűtés elkerülése,
  • fűtési időszakban optimális hőmérséklet beállítása (szem előtt tartva, hogy a vásárlók a külső hőmérséklethez igazodó öltözetet viselnek),
  • használaton kívüli hűtőkamrák lekapcsolása,
  • tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolása az üzlet zárása után,
  • kirakatok világításának lekapcsolása a zárórát követően,
  • parkolók világításának lekapcsolása zárás után (figyelemmel ugyanakkor az üzletbiztonságra, továbbá engedélyeztetni kell).

 

Vámos György egy lehetséges elbocsátási hullámról azt mondta: egyelőre továbbra is a munkaerőhiány jellemző a kereskedelemben, illetve az OKSZ tagjai körében, de persze van olyan vállalkozás, aki már nem keres munkaerőt.

Egy nő a tejek között válogat a boltban

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top