nlc.hu
Életmód

Orvos írhatja fel a múzeumba járást Brüsszelben

Orvos írhatja fel a múzeumba járást Brüsszelben

Ráadásul ilyen esetben még belépőt sem kell fizetni majd a pácienseknek.

Érdekes kísérleti projektet dolgozott ki Brüsszel városa a város legnagyobb klinikájával együttműködve. A kísérlet részeként azok a betegek, akinek az orvos ezt felírja, ingyen látogathatják a város múzeumait – hívta fel rá a figyelmet a 444.

Képek előtt halad el egy múzeum látogató, akinek az alakja elmosódik.

Fotó: Pixabay

A Brugman Klinika pszichiátriai osztályán ápoltak igényelhetnek múzeumreceptet, ha az orvos úgy véli, hogy a kulturális feltöltődés jótékony hatással lehet lelki és testi egészségükre. Ebben az esetben a beteg és legfeljebb három kísérője ingyen látogathatja a múzeumokat.

A projektnek kettős célja van, egyrészt segítené kultúrához jutni a kiszolgáltatottabb rétegeket, másrészt terápiás célokat szolgál

 – nyilatkozta a RTBF belga hírportálnak Delphine Houba, Brüsszel kulturális tanácsnoka.

A recepten szerepelnie kell, hogy a beteg melyik múzeumot kívánja meglátogatni, és hányan kísérik el.

Az hírről készült MTI összefoglalóban az is szerepel, hogy a projekt kísérleti szakasza hat hónapig tart, a város öt múzeuma vesz benne részt. A kísérletet a kanadai Montréalban 2018-ban végzett hasonló kísérlet inspirálta, ahol a város szépművészeti múzeumát lehetett receptre ingyen látogatni.

Akkor Nathalie Bondil, a montréali intézmény vezetője a BBC-nek azzal magyarázta a szokatlan kezdeményezést, hogy a múzeumok „természetes, gyönyörű és inspiratív”  közege képes felvidítani az embereket és el tudja terelni a figyelmüket magukról és a betegségükről, és néha pont erre van szükség.

Régóta nem kétséges: a művészeti tevékenység, legyen az alkotó vagy befogadó, jó hatással lehet a mentális és a testi egészségünkre is. Arról, hogy itthon is egyre többen ismerik el a művészetterápiák létjogosultságát, korábban írtunk cikket, melyet itt olvashatsz el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top