Napszemüveget akart venni, az optikus vette észre, hogy agydaganata van

S. Z. | 2022. Szeptember 21.
A szemvizsgálatnak köszönhetően időben kiderült, hogy a nőnek egy szőlőszem nagyságú agydaganata van.

Ann Flinn napszemüveget szeretett volna venni közelgő nyaralása előtt, de az optikus egy duzzanatot talált az 54 éves asszony látóidegén. A nőt további vizsgálatokra utalták be a kórházba, majd az MRI-vizsgálat után sokkoló volt a diagnózis: a nőnek agydaganata van.

Alig egy héttel azután, hogy a vizsgálat kimutatta a szőlőszem nagyságú daganatot, Annt megműtötték. Kiderült, hogy meningeómája volt, ami az agyhártya jóindulatú, lassan növekvő daganata, de a látóideget nyomva állandó fejfájást vagy ideggyógyászati rendellenességeket okozhat.

„A szemvizsgálat megmentette az életemet, mert bármi megtörténhetett volna, de ha az életemet nem is, a látásomat mindenképpen megmentette” – mondta a nő, aki csak a műtét után fogta fel igazán, milyen súlyos dolgon ment keresztül.

Ann esete is mutatja, hogy mennyire fontos a szemvizsgálat, és nem csak azoknak, akik szemüveget viselnek. Egy egyszerű vizsgálatnak köszönhetően komoly egészségügyi problémák is felismerhetők, de a kettes típusú cukorbetegségre, a magas vérnyomásra vagy a zöld hályogra is fény derülhet.

(Metro)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Karolina Grabowska)

Exit mobile version