nlc.hu
Egészség

Szemvizsgálat alapján állapítják meg az Alzheimer-kórt

Elég lehet egy szemvizsgálat, hogy kimutassák a korai Alzheimer-kórt

Amerikai kutatások alapján az Alzheimer-kór nagyban összefügg a retinában történő változásokkal, ezért már egy szemvizsgálat is elég lehet ahhoz, hogy kimutassák a betegséget még a tünetek jelentkezése előtt.

Amerikai kutatók szerint már egy szemvizsgálat is elég lehet ahhoz, hogy kimutassák az Alzheimer-kórt. A retinában lerakódó béta-ambiloid fehérjéből már akkor is megállapítható az Alzheimer-kór, amikor a páciensnek még nincsen a memóriájához kötődő tünete – írja a HVG

A kutatók már régóta vizsgálják a betegséget, hogy minél hamarabb fel lehessen ismerni, ha valaki ebben a kórban szenved és a megfelelő ellátással le tudják lassítani a betegség előrehaladását. Az amerikai Cedars-Sinai egészségügyi intézmény új eredményeket ért el kutatásaik során.

Szemvizsgálat

Szemvizsgálat is elég lehet a jövőben (Fotó: Getty Images)

A tanulmány vezetője Maya Koronyo-Hamaoui idegsebész. Véleménye szerint ez a vizsgálat az első, ami teljes, átfogó képet ad a kór fehérjeprofiljairól, illetve a molekuláris és sejtes szerkezeti hatásairól a retinában. Azt is vizsgálták, hogy ezek milyen összefüggésben vannak az agy, illetve a kognitív funkciók változásával. Ez azért is fontos, mert a betegség kialakulását látásvesztés is kísérheti. Az idegsebész szerint, a retinában történő változások összefüggésben vannak az agy entorhinális, illetve a temporális kéreg területén bekövetkező változásokkal.

Úgy gondolják, hogy a jövőben a szemvizsgálat segítheti kiszűrni, ha valaki Alzheimer-kórban szenved, így már egészen korán ki lehet szűrni a betegséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top