nlc.hu
Életmód

Túl súlyos füzet

Túlsúlyos kamaszok: pozitív üzenetekkel érhető csak el az életmódváltás

A túlsúly szövődményeivel való ijesztgetés, a megszégyenítés nem működő stratégia a testsúlycsökkenés ösztönzésében, mégis mire a gyerekek, kamaszok szakemberhez jutnak, már rengeteg sérelem, testszégyenítés érte őket. Az empatikus kommunikáció rendkívül fontos, ám Magyarországon még messze vagyunk attól, hogy a vérvételnél az asszisztens ne tegyen megjegyzést arra, ha a gyerek kezén nehéz vénát találnia. Ezért is hiánypótló a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei által készített Túl súlyos füzet, amely nyugati irányelvek szerint, csupa együttérzéssel, mégis szellemesen kíséri végig a kamaszokat a komplex életmódváltáson.

Egy különleges füzet készült a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika részére az Őrzők alapítvány támogatásával. A Túl súlyos füzet azokhoz a kamaszokhoz szól, akik tanácsadásra érkeznek a klinika szeptember 21-én nyitó Életmód Ambulanciájára, ahol már az első találkozás alkalmával a kezükbe kapják a kiadványt, amelynek elkészítéséhez a fő szakmai teamet Dr. Gács Zsófia gyermekgyógyász-endokrinológus, Magyar Emma klinikai szakpszichológus, Tarr Zsófia gyógytornász alkották, a grafikusok Karácsonyi Panka és Koczka Kristóf voltak. Eleinte egy 40 oldalas anyagot terveztek, amely kisvártatva több száz oldalas könyvvé duzzadt rengeteg jópofa grafikával, és az életmódváltást segítő feladatokkal, edukatív tartalmakkal – mivel füzetnek túl nagy lett, ezért is kapta a „túl súlyos” jelzőt. A kiadványt egyelőre azoknak ajánlják, akik kivizsgálásra érkeznek a klinikára, de elképzelhetőnek tartják egy szélesebb gyerekközönség számára könyvesboltokban kapható „utcai változatként” is megjelentetni. A könyv egyik legnagyobb erőssége – sok más mellett –  az, hogy 

pozitív üzenetekkel szól az érintett gyerekekhez.

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Túl súlyos füzet. Illusztráció: Karácsonyi Panka és Koczka Kristóf (Fotó: Karácsonyi Panka)

Az esetek többségében nincs betegség a túlsúly hátterében

Bár a füzet kamaszoknak készült elsősorban, de már hároméves gyerekek is érkeznek a klinikára, mondja Dr. Gács Zsófia gyermekgyógyász-endokrinológus. Őket általában a házi- vagy az iskolaorvos szűri ki, vagy a szülő – aki nem ritkán maga is túlsúllyal küzd – szeretne segíteni a gyerekének. Egy, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával készült, országos reprezentatív felmérése 2021-ből azt mutatja, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya Magyarországon igen magas, a gyerekek 23 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján pedig az elmúlt 10 évben közel ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok aránya Magyarországon. Gács Zsófia szerint az elhízás már gyermekkorban olyan súlyos szövődményekkel járhat, mint az inzulinrezisztencia, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérzsír- és vérnyomásértékek, a légzészavarok, az alsó végtag ízületeinek problémái, például bokasüllyedés vagy akár a térd eltérései. „Mindezek mellett már gyermekkorban ki tud alakulni a reflux, a gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe, és a máj is károsodhat a lerakódott zsírtól. Nem minden esetben, de jellemző, hogy ha megmarad a túlsúly és az egészségtelen életmód, akkor felnőttkorban jó eséllyel megérkeznek a szövődmények is. Ezért is fontos, hogy már gyerekkorban felismerjük a problémát, és foglalkozzunk vele, hogy később elkerülhető legyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulása” – emeli ki az endokrinológus.

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Dr. Gács Zsófia gyermekgyógyász-endokrinológus

Az orvos szerint az esetek 95-98 százalékában a túlsúly hátterében nincs semmiféle betegség, a súlyfelesleg legtöbbször családi, alkati adottság, illetve életmódból adódó probléma. Gács Zsófia úgy látja, a családok gyakran arra számítanak, az elhízás gyógyszerrel orvosolható, nem kell az életmódváltás nehezebb útját járniuk. „Orvosként mindig elmondjuk ezeknek a családoknak, hogyan kellene megváltoztatni az életüket, beszélnek dietetikussal is, de azt is tudjuk, hogy egy valódi, tartós életmódváltáshoz ez nem elég. A gyógytornászból, dietetikusokból, pszichológusból álló csapattal ezért gondolkodni kezdtünk azon, mit tudnánk tenni, hogy a változás maradandóbb legyen. Így jött létre ez a komplex anyag, amely nagyon sokfelől segíti az életmódváltást. A füzet egyrészt elmagyarázza nekik, hogy amíg a kórházban tartózkodnak, milyen vizsgálatokon és miért esnek át, illetve ha a kivizsgálás kóros eredményt ad, annak mi a jelentősége. A füzet másik vonala edukáció, tartalmaz egy dietetikai, egy mozgásszervi, illetve egy pszichoedukációs részt is, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az étkezéssel kapcsolatos magatartást milyen pszichés tényezők tudják befolyásolni. Harmadrészt pedig nagy hangsúlyt kapnak az eltervezett életmódváltást segítő feladatok és gyakorlatok is. Maga a pszichés rész az egész füzet keretét adja, mivel a saját érzelmi működésükkel kapcsolatos élményekre mutatunk rá, az ezekben lévő hibákat tanítjuk meg felismerni. Ez a komplexitás azért is fontos, mert azt látjuk, hogy bár a kamaszok rendelkeznek tudással az egészséges életmóddal kapcsolatban, tudják például, mit jelent, ha valami teljes kiőrlésű, mégis rengeteg a téves tudásuk is, sokan hiszik azt például, hogy a 100 százalékos gyümölcslé biztosan egészséges bármilyen mennyiségben – mondja Gács Zsófia, és hozzáteszi:

Arra, hogy a helytálló tudást hogyan építhető be a mindennapokba, sokszor egyáltalán nincs eszközük.

A Túl súlyos füzet alkotói sokat konzultáltak dietetikusokkal az étrenddel kapcsolatos friss nemzetközi ajánlásokról. A növekedésben lévő gyerekeknél nem ajánlott a klasszikus fogyókúra, de fontos a további hízás megakadályozása, hiszen a növekedés során várhatóan az egészséges testarány magától is helyreáll, a kisebb gyerekek „bele tudnak nőni a súlyukba”. Gács Zsófia szerint azonban 15-6 éves korukban már nem fognak annyit nyúlni, ezért nagy súlytöbbletnél ilyenkor már szükség van testsúlycsökkentésre. Ez azonban szintén nem fogyókúrát jelent, hanem egy fenntartható, egészséges étrend követését. Ehhez havi 1, maximum 1,5 kiló fogyást szoktak javasolni.

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Túl súlyos füzet (Illusztráció: Karácsonyi Panka és Koczka Kristóf)

A család támogatása, szerepe ebben elsődleges. Az endokrinológus úgy véli, nagyon sok a rossz családi minta a táplálkozással kapcsolatban. „Attól kezdve, hogy egy újszülött megszületik, az anyukának az az  »egyetlen« feladata, hogy táplálja a gyerekét, mindenki azt kérdezi meg, jól eszik-e, gyarapszik-e. Hozzátáplálás során pedig azt tanítják a szülőknek, hogy naponta ötször kell étkezni a gyereknek, ám ennek mértéket megszabni nagyon nehéz. Később a gyakorlat, hogy nem állhat fel a gyerek az asztaltól, amíg nem eszi meg az ebédet, szintén okozhat problémát az evéssel, de rossz gyakorlat lehet az étellel való jutalmazás, büntetés – akár a »ha szépen megeszed a spenótot, akkor kapsz desszertet«, akár a »ha jó lett a bizonyítványod, elmegyünk fagyizni«. Bár sok jó rítus is kapcsolódik az édességevéshez, étkezéshez, ezek vezethetnek rossz étkezési magatartáshoz. A gyerek étkezési szokása általában mintakövetés. Nem mindegy, mit lát maga körül, hogyan minősíti a család az evést, és mit tart arról, mikor kielégítő egy étkezés: akkor, ha mindenki degeszre ette magát, vagy akkor, ha ropogós, izgalmas ízvilágú volt az étel?” – magyarázza a szakember.

Belső akadályok az úton

Magyar Emma klinikai szakpszichológus szerint egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a lelki tényezők milyen nagy szerepet játszanak az egészséges életmódban, ezek nélkül az egészséges táplálkozás vagy a testmozgás szükségességének hangsúlyozása nem szokott sikerre vezetni. „A füzet pszichológiai tartalmi része ezért főleg kognitív viselkedésterápiás elemekből épül fel, olyan gyakorlatokból, mint az önmegfigyelés segítése, az evési szokások naplózása, a mozgásformák vezetése, a napirend kialakítása. Fontosnak tartottuk a pszichoedukációt a hangulati és szorongásos panaszokról, evészavarról, az öngondoskodásról, illetve azt, hogy olyan párbeszéd alakuljon ki a könyv és az olvasó között, amivel feléleszthetjük, vagy még erősebbé tehetjük a bevonódásukat, motivációjukat. Sajnos a hozzánk érkező kamaszok nem mindig motiváltak az életmódváltásra, a kórházi konzultáció során az átadott információk nem mindig találtak kíváncsi fülekre. Részben emiatt is hoztuk létre a munkafüzetet, amely kézbe vehető eszközt jelent a változásban, a könyvben az apró sikerek megragadása, a pozitív visszacsatolás arról, hogy tényleg van ráhatásuk a testsúlyuk változásra, segít fenntartani a viselkedésváltozást.”

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Magyar Emma klinikai szakpszichológus

Az életmódváltáshoz rengeteg belső akadályt kell legyőznie a kamasznak. „Egyrészt bizonyos pszichológiai nehézségek hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához. Ilyen leggyakrabban a túlevés, érzelmi evés, amelynek hátterében szorongás vagy valamilyen evészavar, például falászavar áll, de hangulati, depresszív tünetek is előfordulhatnak, amelyeknek jele lehet a fokozott étvágy. Másrészt bizonyos pszichés nehézségek a túlsúlyhoz kapcsolódóan alakulnak ki, ilyenek lehetnek a kortárs kapcsolatban megjelenő kiközösítés, a bullying okozta szorongás, a megszégyenítettség érzése, amely tovább fokozhatja a szorongást, a hangulati panaszokat. Sok kamasz esetében az evés jelentős örömforrássá válik, a kutatások felhívják a figyelmet, milyen magas a populációban azok száma, akik az evést érzelemszabályozási technikaként használják. Az érzelmi evés ezekben az esetekben egy maladaptív érzelemszabályozási technika, ami működik ugyan, de egészségmegőrzés szempontjából nem előnyös, ha kizárólag evéssel csillapítja az érzéseit a kamasz. A stresszevés egy formája a feszültség kezelésének, azonban relaxációs technikák alkalmazásával vagy helyettesítő viselkedések bevezetésével lehet csökkenteni az érzelmi evést, és ez hozzá tud járulni az egészségesebb testsúlyhoz. 

Azt tapasztaljuk, hogy a megfelelő érzelemszabályozás hiánya sok esetben a kerékkötője a súlyvesztés beindulásának

– hangsúlyozza a szakember.

Zsófia és Emma is azt mondják, 

a túlsúly szövődményeivel való ijesztgetés, a megszégyenítés nem működő stratégia, mégis mire a gyerekek, kamaszok eljutnak a klinikára, már rengeteg sérelem, testszégyenítés érte őket. Nagy felelőssége van a szakembereknek abban, hogy empatikusan, a gyerekek, kamaszok nehézségeit elismerve kommunikáljanak, ám Magyarországon még messze vagyunk attól, hogy a vérvételnél az asszisztens ne tegyen megjegyzést arra, ha a gyerek kezén nehéz vénát találnia, vagy az iskolában ne nyilvánosan történjen a testsúlymérés.

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Túl súlyos füzet (Illusztráció: Karácsonyi Panka és Koczka Kristóf. Fotó Karácsonyi Panka)

„Az elhízás már önmagában stresszfaktor, szorongást, elutasítástól való félelmet okoz,  az elhízott gyerekeket, kamaszokat sok bántás éri az iskolai környezetben is – véli a szakpszichológus. – A tapasztalatom azonban az, hogy a súlyvesztés gyakran a kinézettel, elfogadhatósággal kapcsolatos szorongás csökkenésével jár, a kamasz megélheti, hogy jobban működnek a társas kapcsolatai is, kevésbé félénk. Ez persze nem egyirányú kapcsolat, hiszen a jó társas kapcsolatok is támogatják az érzelmi jóllétet, tehát akár a szociális készségek fejlesztésével is támogathatjuk a kamaszokat az egészséges életmód elérésében. Ezért is fontos, hogy a füzet szövegileg, de grafikailag is az ő nyelvükön beszéljen, az egészséges életmód egy »cool«, menő témává váljon.”

Szerethető és szellemes grafikai világ

A grafikusok, Karácsonyi Panka és Koczka Kristóf fő szempontja az volt, hogy egy progresszív, jól használható, szórakoztató, támogató, kedves hangvételű anyag szülessen, amit a kamaszok is érdeklődéssel vesznek a kezükbe, és nem bántásként élik meg, hogy a témával foglalkozni kell. „Mindannyiunkat az foglalkoztatta, hogyan lehetne olyan izgalmas kiadványt készíteni, ami nem annyira szokványos, hogy a kamaszok egyből a sarokba dobják, hanem valahogy meg tudjuk fogni és tartani a figyelmüket” – mondja Panka. Az illusztrációkban egy olyan világot hoztak létre a grafikusok, amelyek támogatják a szöveget. A könyvbe lehet rajzolni, írni, egyes fekete-fehér grafikák játékot rejtenek, de vannak teljesen orvosi szakmai rajzok is, közérthetőbb vizuális nyelvezettel. Fontos szempont volt, hogy az illusztrációk segítsék olyan bonyolult dolgok megértését, mint például az inzulinválasz, illetve hogy átadják a legfontosabb információkat és kedvet csináljanak a nehezéhez. „Tele van a füzet most »divatos« tracking lapokkal, ahol a gyerekek a napi rutinjukat tudják vezetni, vagy étkezési, mozgásnaplót készíthetnek. Gasztronómiailag is friss ötleteket vittünk bele, mivel Kristóffal mindketten nagyon szeretünk főzni. A könnyű és könnyen elkészíthető recepteket step by step stílusban rajzoltam meg, ami szintén egy elég jól működő és szerethető grafikai világ lett. Beletettünk viccesen kreatív tornagyakorlatokat, amelyek nem annyira klisések, és közben az ember el is mosolyodik. A »vegyél mély levegőt, tartsd a nyitott könyvet az arcod elé és fújd meg, hogy megmozduljanak a lapok«; nemcsak szórakoztató instrukció, de például nő a szervezet oxigénfelvétele is, a kamasz pedig a teljes tüdőbe vesz levegőt, nem csak felületesen lélegzik” – magyarázza Panka.

Semmelweis Egyetem gyermekorvos gyermekkori elhízás túlsúly

Koczka Kristóf és Karácsonyi Panka

Kristóf szerint az első blikkre szembetűnő laza stílus mellett az apró ötletek és humoros részletmegoldások teszik – mind grafikai, mind szöveges, tartalmi szempontból – igazán élvezhetővé a könyvet. „Az én kedvenceim például a mérlegmutató stílusban megrajzolt, visszafelé számozott oldalak. Ezek azok a nüanszok, melyeket kitalálni, megalkotni is mosolyogtató volt még a munka fárasztóbb pillanataiban is, és bízunk benne, hogy az olvasó számára is legalább ilyen derűt fog okozni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése