nlc.hu
Életmód

Költségkezelő applikációk

5 app a mobilodra, amivel ezreket spórolhatsz a hónapban

A jelenlegi bizonytalan helyzetben minden egyes forint megtakarítás számít, úgyhogy érdemes bevetni a spórolós appok nagyágyúit!

Nagymamáink nem véletlenül vezették kockás füzetben napról napra a kiadásaikat, hiszen így a nyilvánvaló tudatosság mellett, vagyis, hogy az egész évet az utolsó fillérig el tudták számolni, pontosan látták, hol lehet a fix kiadások mellett megfogni a pénzt, és mi az a „luxus”, ami nélkül ugyanúgy boldogulni tudnak.

Malacok

Fotó: Getty Images/PM Images

Bár a kockás füzet talán már kissé idejétmúlt (kivéve, ha papírírószer-fanatikus vagy), a következő applikációk ugyanúgy hasznodra lehetnek spórolás tekintetében, mert átfogó képet adnak a büdzséről. 

Mindegyik applikáció elérhető  Androidon és iOS-en is.

Money Lover

Kiadások, bevételek, megtakarítások, költségtervezés – a Money Lover az egyik legjobb megoldás, ha szükséged van egy átfogóbb képre a pénzügyeidet illetően. Borzasztóan egyszerű és átlátható a használata és egy csomó praktikus funkciója van: például kimutatás-készítés, a család többi tagjával megosztott pénztárcafunkció, sőt, még a kölcsönadott összegeket is kezelni tudja. Ha pedig a prémium csomagra válasz, akkor a hitelkártyák is hozzákapcsolhatóak. A hónap végén így pontosan láthatod, mik voltak azok a dolgok, amik adott esetben nagyobb összeget öleltek fel, és azt is, hogy mi az, ami zabálja a fizetésed, de nem is veszed észre. Például a napi kávé a büfében…

Koin

Ha fontos számodra, hogy magyarul történjen a kiadáskezelés, akkor a hazai fejlesztésű Koinnal nem foghatsz mellé. Pontos képet ad arról, mire megy el a pénzed, a legapróbb kiadásoktól kezdve (helló, „csak beszaladok a boltba egy csomag rágóért”) egészen a rezsiköltségekig – amik szintén vezethetőek az appban – és nagy előnye, hogy akár a  legtöbb magyar bank számlájával összeköthető a könnyebb használat érdekében. Praktikus, hogy lehet rögzíteni a kiadásokat manuálisan, de a havi fixeket elég egyszer felvinni, utána az app már mindig számolni fog velük. Itt is elérhető a riportozás, olyannyira, hogy számlára, kategóriára, címkére és időszakra készíthetsz tetszőleges elszámolásokat, ami megint csak a naprakész információkkal szolgál a pénztárcádat illetően. Talán elsőre úgy tűnik, hogy ezzel spórolni nem lehet, de hidd el, hosszú távon igenis látni fogod, hol lehet száz-kétszáz forintokat úgy megfogni, hogy a hónap végére akár többezres nagyságrendre rúgjon az egész.

Mint

Többségében bankkártyával fizetsz, és sokszor már a hónap közepén azt nézed, mikor nullázódik le az egyenleged? Akkor a Mint a te appod, ugyanis azzal, hogy az összes bank-és hitelkártya-számládat kezelni tudja – még a befektetéseidet is, ha van ilyen – teljes körű képet ad a helyzetedről. Szerintünk az is szuper, hogy az előfizetéseket is külön kezeli, és jelzi, ha valamelyik ára emelkedett, így el tudod dönteni, hogy a jövőben szeretnél-e arra az adott dologra költeni. Van költségvetés-tervező funkciója kalkulátorral, sőt, pénzkezelési tanácsokat is ad, ha arról van szó.  

App

Fotó: Getty Images/d3sign

Qapital

A Qapital is elég sok rajongót szerzett már magának, főként azért, mert megjelenésével, hatalmas, látványos diagramjaival azoknak is megkönnyíti a pénzkezelést, akik hadilábon állnak a számokkal. Ugyan ez nem egy ingyenes alkalmazás, egy hónapos próbaidőszakkal kedvez, hogy megnézd, megfelel-e az igényeidnek. Az app kialakítását egyébként komoly viselkedéskutatás előzte meg a fogyasztói szokások tekintetében, épp ezért úgy segíti a takarékoskodást, hogy a személyes, már meglévő pénzügyi szokásokra épít, és így teszi okosabbá a költekezést. Segít megtakarítási célokat felállítani, és abban is, hogy a félretett pénzt okosan fektesd be, már amennyiben szeretnéd.

Toshl

Ha munkádból, életmódodból adódóan sokat jársz külföldre, akkor a Toshl is szóba jöhet, mert a szokásos alapok mellett extraként 160 különböző valuta is elérhető benne, így a határon túli utak esetén sem kell a költségek átváltásával bajlódni, az app intézi a lényeget. Bár fizetős alkalmazásról van szó, két felhasználói fiókig a program teljesen ingyenes, és könnyen kezelhető a felülete is. A szokásos kördiagramok és buborékgrafikonok mellett a kiadási helyeket szintén térképre tudja tűzni, és a kedvencünk, hogy a borravaló kiszámolását sem bízza a véletlenre, beépített kalkulátorral mondja meg neked az ajánlott összeget.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top