nlc.hu
Életmód

Egy kispesti étterem, pékség és bolt a rezsiválság idején

Ennél aranyosabban képtelenség 815 ezres villanyszámlát fogadni

Egy brutális villanyszámla nem gyakori fogadtatása.

Bár rég elkoptatott a kifejezés, a másik bolt egy igazi kulthely a kispesti Wekerletelepen. A másik bolt világához tökéletesen passzol a Kós Károly tervezte különös városrész négyszögletű tere. A tér egyik sarkán találjuk a másik boltot, és még kultúrsétát is tehetünk a Barátok közt főcímzene-helyszínére.

A neve becsapós, és nem csak azért, mert csupa kisbetűvel írják, így: a másik bolt. Már rég nem csak delikáteszboltként üzemel, hanem kávézó, kovászos pékség, ebéd- és vacsorahelyszín, sütiző, söröző, borozó, aperolozó, forraltborozó, wekerlei pletykálkodó – ahogy tetszik.

Itt biztosan nem fognak a számlával sürgetni, és arrébb tessékelni is legfeljebb csak akkor, ha az ínyencségekkel kissé túlzsúfolt boltba éppen újabb áru érkezik, vagy a munkatársak nem tudnak eljutni a kívánt polcig.

Szilvás gombócok a tányéron a Másik Boltban

A szilvás gombóc legalább még szilvás gombóc / Fotó: Másik Bolt

Wilmann Fábián üzletét épp azért szereti, aki szereti, mert itt valahogy lelassul az idő, és könnyen megérkezik az a bizonyos kiszakadás a mindennapokból érzet, amire vágyik a pesti halandó. Ha le is lassul itt az idő, sajnos meg nem áll, ahogyan a villanyóra is ketyeg.

Megérkezett a villanyszámla is, ami igényel némi higgadtságot és a másik bolt-féle humort. Hát, íme.

„Este, amikor a másik bolt ajtaja bezár esetleg azt gondolhatjátok, hogy vége a napnak. De valójában akkor kezdődik egy második műszak, hiszen akkor van csend és nyugalom és olyankor van lehetőség arra, hogy tervezgessek, számoljak és gondolkozzak, hogy mi hogy legyen.

Majdnem elfogyott a témám, de aztán megjött a másik bolt villanyszámlája. Először azt hittem, hogy a fogyasztó azonosítót rossz helyre nyomtatták, de aztán azt megtaláltam a megszokott sarokban. Úgyhogy mégis helyes lehet az az összeg. Aztán eszembe jutott, hogy az iskolában mindig mérgelődtem, hogy miért kell nekem matematikai feladatok megoldásával töltenem az időt, miközben rengeteg szép lány volt osztályban.

Most már tudom, miért most nyert ez a tudás értelmet. Most jöttem rá, hogy miért szenvedtem ennyit a gimiben, matematika címszó alatt. Fogtam tehát ezt a számlán szereplő összeget és elosztottam harminccal, így a hónapot napokra bontottam. Aztán ezt az összeget elosztottam tizenkettővel, így órásítottam a napi mennyiséget. Nos szóval, arra jutottam, ha mindennap minden nyitvatartási órában 2300 forintot beteszek ebbe az üvegbe, akkor minden nap 27.600 forintot össze tudok gyűjteni, hogy a hónap végén meglegyen a havi villanyszámla. We Love MVM, ez lett a projekt neve.”

A humorukra pedig úgyszintén jellemző, hogy nemrég napi kávétőzsdét vezettek be, keserédes reakcióként a naponta változó, emelkedő beszerzési árakra és forintingadozásokra.

A Kós Károly téren az élet mindenesetre egyelőre megy tovább. Laciséf profin házias, háziasan profi rántottája és tejbegríze, nyírségi gombóclevese és rakott krumplija, az időről időre felbukkanó pho levesük, állandósult kakaós csigájuk egyelőre még várja a vendégeket, Wekerlén innen és túl.

Sonkás-kolbászos rántotta bagett-, paradicsom- és kígyóuborka-koszorúban

Másik rántotta / Fotó: Másik Bolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top