nlc.hu
Életmód

A legélhetőbb magyar városok

Ezek a legélhetőbb magyar városok

Kijött a legélhetőbb magyarországi járások és megyeszékhelyek listája.
Fiatalok ülnek a budapesti Szabadság híd korlátján

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? Erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén.

Magyarország legélhetőbb járásai északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, valamint kiemelkedik Budapest és környéke és a megyeszékhelyek többsége. A lista élén Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet.

  • Budapest 100 pont
  • Pilisvörösvári járás 61,8 pont
  • Veszprémi járás 58 pont
  • Debreceni járás 57,6 pont
  • Bólyi járás 57,4 pont
  • Mórahalmi járás 54,2 pont
  • Érdi járás 53,8 pont
  • Kisbéri járás 53,8 pont
  • Pécsváradi járás 53,7 pont
  • Tatai járás 53,2 pont

A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

A szakértők összeállították a megyeszékhelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet. A Budapestet követő városok lemaradása itt is viszonylag jelentős a pontszámokat tekintve. Veszprém 78,9 ponttal lett a második, Győr 68,9 ponttal a harmadik. A 60,4 ponttal negyedik helyezett Debrecen tavaly még a 12. volt a listán. Az első tízben szerepel még Székesfehérvár (60,3 pont), Szekszárd (59,9), Pécs (58,9), Szombathely (58,4), Zalaegerszeg (57,2) és Kaposvár (55,3). A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található, Budapesthez képest kevesebb, mint feleannyi: 42,1, 41,6, valamint 39,2 ponttal.

A részmutatókat tekintve az oktatásban Budapestet és Veszprémet megelőzve Győr áll az élen, a kultúra tekintetében viszont Szolnok és Zalaegerszeg előtt már a fővárosé az első hely, csakúgy, mint a vásárlási lehetőségeket és a munkaerőpiaci helyzetet tekintve. Előbbi mutatóban Győrt és Pécset, utóbbiban pedig szintén Győrt, illetve Székesfehérvárt előzte meg. Az egészségügyi mutató Szekszárdon, majd pedig Pécsen és Veszprémben a legjobb, a legbiztonságosabb pedig Debrecen, Veszprém és Zalaegerszeg. A legmegfizethetőbbnek Békéscsabát és Miskolcot megelőzve Salgótarján bizonyult.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top