nlc.hu
Életmód

The Art Of The Brick LEGO kiállítás

Az álmok kockáról kockára épülnek – Megnyitott a legnépszerűbb LEGO művészeti kiállítás Budapesten

A New York-i művész, Nathan Sawaya kizárólag LEGO építőkockákból készült szobrai, alkotásai láthatók a budapesti The Art Of The Brick kiállításon.

Megdöbbentő, lenyűgöző és nem érted, hogy ez hogyan lehetséges. Ezekkel a szavakkal próbálták leírni az élményeiket a látogatók a The Art Of The Brick kiállítás budapesti megnyitó ünnepségén, ahol a New York-i művész, Nathan Sawaya kizárólag LEGO építőkockákból készült szobrai, alkotásai láthatóak.

„Lelkesedek mindenért, ami a LEGO kockákhoz köthető. Igazi családi program ez a kiállítás, ahogyan a LEGO építés is, ezt minden korosztály élvezte a családunkban. Nem érted, ezekből a pici kockákból hogyan lehetséges ilyen különleges művészi alkotásokat készíteni. Most, ha hazamegyünk, biztosan nekiesünk a LEGO dobozoknak” – árulta el elragadtatva Liptai Claudia, a megnyitó háziasszonya az eseményen.

Liptai Claudia a The Art Of The Brick LEGO művészeti kiállítás megnyitóján

Liptai Claudia a The Art Of The Brick LEGO művészeti kiállítás megnyitóján

A CNN TOP 10 kötelező utazó kiállításának egyikeként emlegetett The Art Of The Brick kiállítás budapesti megnyitóján Chresten Bruun, a LEGO Csoport senior alelnöke, a nyíregyházi LEGO gyár vezetője elmondta, számukra büszkeség, hogy a kiállítás partnerei lehetnek, és Magyarországon is láthatja a közönség, miért nincsenek határai a kreatív alkotásnak, és a LEGO kockákkal való építés miért nem megy ki a divatból. „Magyarországon, Nyíregyházán működik a világ öt LEGO gyárának egyike. Büszkék vagyunk arra, hogy a kockákat, amelyekből ezek a varázslatos alkotások készültek, mi állítjuk elő. Az is elképzelhető, hogy a tárlat bizonyos építőelemei is nálunk készültek.”

„Ritka alkalom, hogy egy ilyen egyedi kiállítás érkezik Budapestre. Eddig 42 világvárosban aratott nagy sikert a The Art Of The Brick, tehát világszerte elismerik Nathan Sawaya művészetét. A szórakoztatáson és a wow-élményen túl, – amely minden generációt beszippant –, küldetéstudata, hogy közelebb vigye a művészettörténetet, a kézzel való alkotás élményét az online trendek ellenében a fiatalabb generációkhoz, hogy mindenki megértse, nincs lehetetlen az alkotásban. A legkisebb építőelemekből is születhetnek nagy csodák” – mondta el Elter Tamás művészettörténész, a kiállítás kurátora.

The Art Of The Brick Lego kiállítás Budapesten

The Art Of The Brick LEGO kiállítás Budapesten

„LEGO kockákat használom médiumként, mert szeretem látni az emberek reakcióit olyan műalkotásokra, amelyeket olyasmiből készítettem, amit ismernek. Mindenki tud kötődni a LEGO építéshez, hiszen ez egy olyan játék, ami sok gyereknek van otthon, és amelyhez a felnőttek is kötődnek. Olyan helyre emelem ezt az egyszerű játékszert, ahol még soha nem volt. Szeretem a közeg tisztaságát is, a derékszögeket, a különálló vonalakat. Mint az életben sokszor, ez is nézőpont kérdése. Közelről a kocka formája jellegzetes. De távolról ezek a derékszögek és a jól látható vonalak ívekké változnak. Azt pedig mindenki tudja, és megérti, hogy az álmok kockáról-kockára épülnek” – üdvözölte New Yorkból a magyar kiállítás megnyitását az alkotóművész, Nathan Sawaya.

A The Art Of The Brick kiállítás 2023. január 31-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt. A kiállítás részeként FunZone területet és interaktív sarkot is kialakítottak, ahol a gyerekek és felnőttek is a nagy LEGO medencében alkothatnak szabadon. A kiállítás akadálymentes és audioguide tárlatvezetéssel élvezhetjük a műalkotásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top