nlc.hu
Életmód

Lénárt Ágota Risztov Éváról

Lénárt Ágota sportpszichológus: „Risztov Éva egy lepedő segítségével készült az olimpiára”

Izgalmas és nem mindennapi történeketeket mesél Ágota.

A Húzós podcast Rónai Egonnal e heti vendége Lénárt Ágota sportpszichológus, terapeuta. Többek között Szilágyi Áron, Gyurta Dániel, Berki Krisztián és Risztov Éva mentális felkészítésében is segítette a sportolókat.

Risztov Éva

Risztov Éva (Fotó: Korponai Tamás)

Sztorik és alapigazságok váltakoznak a beszélgetésben. Szó esik a doppingról és a doppingolókról, a valódi mesterekről és a lelkileg (testileg) abuzáló edző-tanítvány kapcsolatról, a gyerekek terhelhetőségéről, a sportolói pálya végéről.

A beszélgetésben a szakember elmeséli, hogy segítette Risztov Évát a 2012-es olimpiára való felkészülésben. Az úszónő kereste meg a sportpszichológust, hogy a fizikai edzések mellett mentálisan is segítsen, hogy a legjobb formáját hozza ki magából. A szakember kérdésére, hogy milyen pályakép van a fejében,, milyen stratégiát választ, hogy úszik rá a bójára, az olimpikon rövid „nem tudom”-mal válaszolt. – „Van a bója és ennyi”.

A terapeuta azt javasolta, hogy a tapasztalatokat úgy kell megszerezni, hogy azt a helyszínhez kötjük. Risztov Éva fogott egy lepedőt és felrajzolta rá a pályát. A mentáltréningen a fejében úgy csinált, mintha közben a pályán lett volna, sétált a lepedőn. Ez később egyre bővült és sok olyan részlet került rá, ami a versenyzéshez szükséges volt. Amikor egy sportoló így készül fel mentálisan, olyan érzése van, mintha már leversenyezte volna a távot. Ettől kevésbé izgul és a koncentrációképessége is jobban megmarad. A pszichológusnő szerint ez a gyakorlat a hétköznapi életben is jól használható, például, ha egy állásinterjú előtt bejárjuk az épületet.

A Húzós podcast Rónai Egonnal péntek estétől látható az ATV Youtube csatornáján!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top