nlc.hu
Életmód

Johnny Depp filmje XV. Lajos királyről

Nemi beteg francia királyként tér vissza a mozikba Johnny Depp

Három év után újra filmet forgat Johnny Depp. De ki volt XV. Lajos király, akit a szebb napokat megélt színész alakít a filmvásznon?

Miután volt felesége, Amber Heard családon belüli erőszakkal vádolta meg, Johnny Depp két kasszasiker film folytatásától (Karib-tenger kalózai, Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai) is elesett.  Azonban a közelmúltban megnyert bírósági pert követően újra visszatérhet a mozivászonra, méghozzá XV. Lajos francia király személyében. A film – amit Budapesten forgatnak – a Jeanne Du Barry címet kapta, a név pedig nem másé, mint azé grófnéé, aki némi ármánykodással a király bizalmasává vált.

A Napkirály ötéves dédunokájából lett király

Az 1715-től uralkodó XV. Lajos csaknem hatvan évig volt Franciaország királya. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a csak „Hőn szeretett Lajosként” emlegetett uralkodó mindössze ötéves volt, amikor a trónra került, ez pedig több családi tragédia miatt alakult így. Lajos alig volt egy esztendős, amikor nagyapja, aki a trón első számú örököse volt, elhunyt, a következő évben pedig a szüleit is elveszítette a kanyaró miatt. A betegséget ő és bátyja is elkapta, de kettejük közül csak a kisebb gyermek élte túl, s így ötéves korára a franciák uralkodója lett.

Johnny Depp XV. Lajos király Jeanne Du Barry

XV. Lajos király (1710-1774)

Sok szabadidőt nem adtak az ovis korú Lajosnak, aki már ötévesen fogadásokon vett részt. De ahogy lenni szokott, minden gyermek király kap maga mellé egy régenst, aki meghozza az országgal kapcsolatos döntéseket, mindaddig, amíg szükségét látják. XV. Lajos esetében ez a személy az elhunyt király unokaöccse, II. Fülöp orléans-i herceg volt. Bár kétségtelen, hogy a régensnek voltak megkérdőjelezhető döntései, neki köszönhető az is, hogy nem került V. Fülöp spanyol király Franciaország élére. Az orléans-i herceg ugyanis leleplezett egy összeesküvést, melynek főszereplői a spanyol nagykövet és a korábbi uralkodó, XIV. Lajos egyik házasságon kívül született gyermeke volt. A tervük végül meghiúsult és a régens valamennyi résztvevőnek örökös szállást intézett a Bastille-ban (párizsi börtön – a szerk.). Eközben a gyermek XV. Lajosnak részt kellett venni a fogadásokon, valamint matematikát, asztrológiát, térképészetet, rajzot és latint tanult. Mire Lajos tizenhárom esztendős lett, a parlament nagykorúnak nyilvánította, így hivatalosan is trónra léphetett és megkoronázták. De az orleáns-i herceg ezt követően is élvezte a bizalmát.

11 gyermek, és legalább ennyi szerető

XV. Lajos alig volt tízéves, amikor beköltöztették a palotába a számára kinézett feleséget, V. Fülöp spanyol király hároméves lányát, Mária Anna Viktóriát. De a szerelem, vagy inkább a házasság kérdése kicsit sem volt olyan egyszerű, mint ahogyan ezt korábban elképzelték az udvarban. Mária Anna Viktória végül nem lett XV. Lajos hitvese, helyette hozzáment a portugál királyhoz. Sokan úgy tartották, hogy az ifjú francia király számára kinézett újabb feleségjelölt rangon aluli  az udvarhoz. A hölgy nem volt más, mint Maria Leszczyńskára, a trónját vesztett lengyel király, I. Szaniszló lánya. Az esküvőre 1725-ben került sor, ekkor a férj 15, míg a feleség 22 esztendős volt. A történelmi feljegyzések arról számoltak be, hogy a házaspár viszonylag boldog kapcsolatban élt, és 11 gyermekük született az esküvőt követő 12 évben (az egyik gyermek halva jött a világra – a szerk.). De ahogyan az a koronás családokban sokszor megesik, boldogság ide, gyermekáldás oda, XV. Lajos sem volt képes egyetlen nő mellett leélni az életét, így az ifjú király számos szeretőt tartott. Hivatalos ágyasai között volt Madame de Pompadour és Madame du Barry, akiről a készülő a Jeanne Du Barry című film szól.

Johnny Depp XV. Lajos király Jeanne Du Barry

Doris Kenyon mint Pompadour és Reginald Owen XV. Lajos szerepében, az 1933-as Voltaire c. filmben (Fotó: Underwood Archives/Getty Images)

Egy szerető csúf halála

Marie-Jeanne Bécu Vaubernier története akár happy end is lehetett volna, de akkor nem készülne róla mozifilm. A nő apja szerzetes volt, anyja pedig varrónő. Mai szóhasználattal azt mondhatnánk, hogy tisztes munkáscsaládból származott, de ez még egyáltalán nem volt belépő számára a Versailles-ba és az uralkodó ágyába. A kapuk azután nyíltak meg előtte, hogy anyjának tehetős szeretője felkarolta a szegényebb sorból származó anyát és lányát, és magával vitte őket Párizsba. Itt már ízelítőt kaphattak abból, hogy milyen is a párizsi luxus. Hamarosan Marie-Jeanne egy gazdag férjet is szerzett magának Guillaume du Barry gróf személyében, akit a férfi bátyja mutatott be neki.

Jeanne ekkor még nem is sejtette, hogy a férfi nem egyszerűen feleséget keresett testvérének, hanem valakit, aki szépségét kihasználva képes bejutni a francia udvarba. Ekkoriban XV. Lajos nagy szerelmét és kedvenc ágyasát, Madame Pompadourt gyászolta, és vigaszt talált a szemrevaló grófné személyében. Míg a nő az uralkodó ágyát melegítette, addig sógora azon mesterkedett, hogy valamiféle befolyást szerezzen az udvarban.

1774-ben az akkor 64 éves uralkodónál komoly betegség tünetei jelentkeztek. A király végül a nemi betegségek szövődményeibe halt bele. Bár ifjúkorában népszerű volt, ez a fény a későbbiekben már igencsak megkopott az udvarban. Ez legfőképp annak volt köszönhető, hogy egyik szeretőt a másikra cserélte, s törvénytelen gyermekeinek soha nem engedte, hogy betegyék a lábukat az udvarba. A Napkirály dédunokáját az éj leple alatt temették el Párizsban.

XV. Lajos halála után a grófnének is menekülnie kellett az udvarból, de két évtized sem volt elég ahhoz, hogy a párizsiak megfeledkezzenek róla. Amikor az asszony 1793-ban visszatért a fővárosba, a jakobinusok guillotine által kivégezték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top