nlc.hu
Életmód

Népszámlálás 2022

Népszámlálás: akár 200 ezerbe is fájhat, ha nem töltjük ki

A válaszadás egy 2-3 tagú háztartás esetében körülbelül fél órát vesz igénybe.

Ma megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. A népszámlálásban részt venni mindenkinek törvényi kötelezettsége, így, ha ezt megtagadja valaki, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke akár 200 ezer forintra is rúghat – figyelmeztet a Pénzcentrum.

népszámlálás

Október 1-jétől lehet kitölteni a népszámlálás kérdőíveit – Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az elmúlt napokban címre szóló felkérőleveleket kézbesítettek a háztartásoknak, amelyekben megtalálható az a 12 jegyű belépési kód, amelynek segítségével be lehet lépni az online felületre. A www.nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet.

A népszámlálás 2 kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni.

  • Lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén lévő minden lakásról, az üresen álló ingatlanokról is, de üdülők esetében csak azokról, amelyek lakottak.
  • Személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább 3 hónapja Magyarországon élnek.

Az idei lesz az utolsó “hagyományos” népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség – írja az MTI -, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top