nlc.hu
Életmód

Elvették, majd visszaállították egy fővárosi általános iskola öt osztályfőnökének pótlékát

Elvették, majd visszaállították egy fővárosi iskola öt osztályfőnökének pótlékát

A diákok létszámára hivatkozott a tankerület.

Szóban értesítette szeptember közepén a Közép-Budai Tankerületi Központ az I. Kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola öt felsős osztályfőnökét arról, hogy azonnali hatállyal csökkentik a fizetésüket, döntésüket azzal indokolták, hogy kevesebb diák jár az osztályukba. 

A köznevelési törvény értelmében a fenntartó 10 és 30 százalék között szabadon változtathatja az osztályfőnöki pótlékot, és ezt minden év elején az adott létszámra figyelemmel állapítja meg a nemzeti köznevelésről szóló törvény betartásával és az intézményvezető javaslata alapján a tankerület. A tankerület írásos válasza szerint ebben az intézményben a tanulói létszámok néhány osztály tekintetében az év elejére az osztályindításhoz szükséges minimum szint alá csökkentek, ennek ellenére a Tankerületi Központ lehetőséget adott az intézménynek további tanulók felvételére, ugyanakkor a pótlék mértékét a jogszabályi kereteken belül csökkentette, írja a Telex.

Az I. Kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola iskola volt egyébként az, amelynek több tanár a nyáron Facebookon kért segítséget, két hetedikes gyermekre volt szükség ugyanis ahhoz, hogy ne vonjanak össze országokat, szerencsére az akció sikerrel is járt, igaz, csak az utolsó pillanatban. Néhány napja pedig a Telex arról számolt be, hogy visszaállítják a pótlékot.  „Miután újabb tanulók érkeztek az intézménybe, a tankerületi központ visszamenőlegesen megemelte az érintett pedagógusok osztályfőnöki pótlékát, amelyről a hivatalos okiratot is hamarosan megkapják” – reagált a tankerület. 

Gyerekek az osztályteremben ülnek

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

A szülők egyébként még a csökkentés hírére petíciót indítottak, és szerintük nem kizárható, hogy „büntetésről” van szó a Klebelsberg Központ részéről azért, mert az elmúlt hetekben az iskola Facebook-posztban keresett tanárokat és gyerekeket, és a posztokat nagyon sokan osztották meg.

A tankerület válasza szerint az eltelt években szorosan együttműködve a vezetővel támogatták az iskola fejlődését, új profilok kialakítását, számos tanulót megtartó intézkedését. „Téves, és az események összemosásán alapuló feltételezés, mely szerint retorzióval lépnénk fel az intézmény felé, különösen, hogy annak további jövője megalapozásában elkötelezettek vagyunk”. 

A Telexnek egyébként XII. kerületben dolgozó tanár hasonló problémáról számol be, egy ottani iskolában is csökkentek az osztályfőnöki pótlékok, miután az osztálylétszám 20 fő alatt van, illetve információink szerint egy másik I. kerületi iskolában is az összes alsós tanítónak csökkent a pótléka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top