nlc.hu
Életmód

Így néz ki a világ legmagasabban fekvő pénzautomatája - képek

Így néz ki a világ legmagasabban fekvő pénzautomatája – képek

A világ legmagasabban fekvő pénzautomatája a Kína és Pakisztán közötti Khunjerab-hágónál található, 4693 méteres magasságban.
pénzt vesz fel a bankautomatából.

Ha esetleg Pakisztán hófödte hegyei között túrázva eszedbe jut, hogy vennél le egy kis pénzt a kártyádról, nincs akadálya. A Pakisztán északi Gilgit-Baltisztán tartományában található Khunjerab hágó határátkelőn található ugyanis a világ legmagasabb, teljesen működőképes bankautomatája.

A 2016-ban a Pakisztáni Nemzeti Bank (NBP) által telepített, nap- és szélerőművel működő pénzautomata igazán szokatlan látványt nyújt egy olyan elszigetelt helyen, mint a Khunjerab-hágó, a világ legmagasabb határátkelője.

A világ legmagasabb ATM-jének telepítése, ami egyébként Guinness Rekord is lett, meglehetősen összetett vállalkozás volt, és a Pakisztáni Nemzeti Banknak körülbelül négy hónapba telt, mire elkészült. A karbantartás biztosítása és a gép rendszeres feltöltése készpénzzel szintén meglehetősen fáradságos feladat, mivel a legközelebbi bank bő 82 kilométerre van.

Zahid Hussain, a világ legmagasabban fekvő ATM-hez legközelebb eső Sost NBP-fiók fiókvezetője rendszeresen felhajt a géphez, dacolva a szélsőséges széllel, viharokkal, gyakori földcsuszamlásokkal és alattomos hegyi hágókkal, hogy meggyőződjön arról, hogy a gép működőképes.

Leginkább egyébként a határőröket szolgálja ki, akik ebből veszik fel a havi fizetésüket, plusz egy maroknyi helybélit és azt a néhány embert, akik a hágón keresztül lépik át a határt. Ennek ellenére néhány hetente körülbelül 4-5 millió rúpiát (18 350-23 000 dollár) vesznek ki az automatából.

(Oddity Central)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top