nlc.hu
Életmód

5 tipp, hogy ébren tartsd a motivációdat

5 tipp, hogy motivált maradj, és elérd a céljaidat

Rengeteg a rossz hír mostanában, napról- napra mennek fel az árak, a szomszédban még mindig zajlik a háború, de a saját egészségünk miatt is nagyon fontos, hogy motiváltak maradjunk, és valahogy megpróbáljuk magunkat megóvni a rengeteg stressztől, ami méregként hat a szervezetünkre. Íme 5 tipp, hogyan ne veszítsük el a motivációnkat.

Az első, amit megtehetsz, hogy felteszed magadnak a kérdést, miután felébredtél: „Mi az, ami miatt motiválatlannak érzed magad?” Mi késztet arra, hogy negatív vagy pozitív érzéseket táplálj az előtted álló hétfővel kapcsolatban?”

A motiváció hatalmas erő az életedben, de van úgy, hogy elfogy. Azonban, ha azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, “motivációra van szükségem”, vannak konkrét lépések, amelyeket megtehetsz. A motiváltságod persze nem csak kizárólag rajtad múlik, sokat számít, hogy milyen pozitív visszajelzéseket kapsz, legyen szó a munkahelyedről, vagy akár a párkapcsolatodról.

A sok negatív visszajelzés, kritizálás, aláássa motivációdat és az önbizalmadat is. Ha ezt kapod a főnöködtől nap mint nap, akkor bajban vagy, mert ilyen mentalitású ember mellett nehéz (lehetetlen) motiváltnak maradni.

Egy lány nagyon örül.

(Fotó: Pexels)

Mit tehetsz a motivációdért?

1. Találd ki, mi hajt ma téged!

Válaszd ki az életed egyik olyan aspektusát, amelyben szeretnél tovább fejlődni. Ez lehet például a jelenlegi munkád. Kezdd azzal, hogy miért. Írd le, hogy miért dolgozol abban a munkakörben, amelyben dolgozol. Ezután gondolj a motiváció magjára: a célra. Írd le, hogy mi az, ami a munkádon belül értelmet ad neked, és mik azok a dolgok, amelyek segítenek előbbre jutni az életben. Ha ezek a pontok megvannak, itt az ideje, hogy összehasonlítást végezz. Segít-e a jelenlegi munkád abban, hogy a leírt célod felé haladj? Ha igen, akkor jó úton jársz. Ha nem, vagy ha rájöttél, hogy az életed nem ott tart, ahol szeretnéd, ne ess pánikba. Vannak olyan eszközök, amelyek segíthetnek átvészelni ezt a helyzetet.

2. Változtass a megközelítéseden, és ne add fel!

Ha valamit nem érzel helyesnek, mindig jó alkalom, hogy szánj arra pár percet, hogy keress egy másik megközelítést, Lehet, hogy a hozzáállásodon és a megközelítésen érdemes egy picit hangolni, finomítani, ez egyrészt megváltoztatja a tapasztalataidat, másrészt új lehetőségeket nyit meg előtted. Ha valóban el akarod érni a célodat számba kell venni több lehetséges utat, amin keresztül elérheted. Ha egy bizonyos megközelítés nem működik, keress egy másikat, és addig próbálkozz, amíg meg nem találod azt, amelyik egyszerre motivál és meghozza a kívánt eredményt.

3. Ismerd el a fejlődésedet!

Minden, amin esetleg dolgozol, könnyen felosztható kisebb részekre és szakaszokra. A legtöbb nagy vagy hosszú távú cél esetében teljesen természetes, hogy a megvalósítás folyamatát kisebb feladatokra és mérföldkövekre bontjuk. Ennek több oka is van, és az egyik ilyen ok a haladásod nyomon követése. A legtöbb tevékenységnél automatikusan nyomon követjük az előrehaladásunkat, de ahhoz, hogy motiváltak maradjunk, fel kell ismernünk az előrehaladásunkat. A nyomon követés csupán azt jelenti, hogy tudomásul vesszük, hogy elértünk egy bizonyos szakaszt a folyamatunkban. A felismerés azt jelenti, hogy időt szánunk arra, hogy megnézzük a nagyobb képet, és felismerjük, hogy pontosan hol tartunk, és mennyi tennivalónk van még hátra.

Ha például el akarsz olvasni egy könyvet, mindig azzal kezdd, hogy végigmész a tartalomjegyzéken. Ha megismerkedsz a fejezetcímekkel, és megjegyzed az összlétszámukat, könnyebben felismerheted a haladásodat olvasás közben. Az is jó ötlet, hogy mielőtt belekezdesz, győződj meg arról, hány oldalas a könyv. Valahogy az emberi természethez tartozik, hogy mindig azt akarjuk, hogy a dolgok rövid időn belül vagy akár egyszerre történjenek. Hiába osztjuk fel az összetett feladatokat egyszerűbb műveletekre, nem érezzük igazán az elégedettséget, amíg nem végeztünk mindennel, és a feladatot nem fejeztük be teljesen. Sok forgatókönyv esetében azonban a feladat olyan hatalmas, hogy egy ilyen megközelítés minden motivációt elszív belőled, még jóval azelőtt, hogy esélyed lenne elérni a célodat. Ezért fontos, hogy mindig kis lépésekben haladjunk, és ismerjük el az elért pozitív előrelépést. Így hosszú távon is megőrizheted a motivációdat.

 4. Jutalmazd meg magad!

Rettegsz a gondolattól, hogy egy adott feladaton dolgozz? Utálod a munka egész gondolatát? Már az elején állapodj meg néhány olyan eredményben, amely indokolja, hogy jutalmat kapj. Amint a megbeszélt eredmények valamelyikét elérte, szánj időt arra, hogy valamilyen módon megjutalmazd magad. Ezek hosszú távon segítenek a motiváltság érzését fenntartani. Egyes feladatoknál elég, ha csak néhány perc szünetet tartasz és pihensz néhány percet. Más feladatok elvégzése után pedig érdemes lehet egy friss kávét inni, vagy akár desszerttel kényeztetni magad. Még nagyobb és megterhelőbb feladatok esetén jutalmazd meg magad még élvezetesebb dologgal, például azzal, hogy megnézel egy filmet, elutazol egy szép helyre, vagy akár veszel magadnak valamit. Minél többször jutalmazod meg magad a haladásért, annál motiváltabbnak fogod érezni magad az újabb mérföldkövek elérésében.

5. Záró gondolatok 

A boldogságnak nem kell egy homályos fogalomnak vagy illúziónak lennie, amelyet folyamatosan hajszolsz, és amelynek nincs vége a láthatáron. Már az is csodálatos, ha értelmet találsz, abban, amit teszel.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top